Počelo suđenje za pokušaj Šakotinog ubistva

U Okružnom sudu u Banjaluci danas je počelo suđenje za pokušaj ubistva kontroverznog banjalučkog profesora Spase Šakote.

0
A- A A+

Kontroverzni banjalučki profesor Spaso Šakota, osuđen na pola godine zbog seksualnog uznemiravanja učenica, ispričao je danas u Okružnom sudu Banja Luka detalje o tome kako je platio 30.000 KM Nenadu Beriću vjerujući da mu ovaj može srediti oslobađajuću presudu. Takođe, detaljno je objasnio dešavanja od 3. oktobra prošle godine kada je ekslodirao njegov automobil "mercedes" pod koji su bile postavljene četiri bombe.

"Bio sam naivan", istakao je Šakota.

U banjalučkom Okružnom sudu tako je danas počelo suđenje Nenadu Beriću optuženom za podstrekavanje na ubistvo Šakote, i Aleksandru Saviću koji se tereti za pokušaj ubistva jer je podmetnuo četiri bombe M52 na točkove "mercedesa".

Usljed eksplozije lakše su ranjeni Šakota i Banjalučanin Ilija Jokić, a došlo je i do požara u kome je oštećeno više vozila, poslovnih prostora, stanova, a bili su ugroženi i životi još devet osoba u zgradi kod Rebrovačkog mosta u Banjoj Luci.

Šakota je danas kazao kako ga je Savić upoznao sa Berićem u vrijeme kada mu se sudilo za zadovoljenje polnih strasti pred učenicama.

Berić ga je, tvrdi Šakota, uvjeravao kako poznaje prve ljude pravosuđa u Banjoj Luci, kao što su predsjednik Okružnog suda, šefica krivičnog odjeljenja i druge, koji navodno mogu da "srede" oslobađajući presudu, ali da će to "koštati".

Šakota je ispričao i kako je Beriću prvo dao 5.000 KM, a onda nastavio u više navrata isplaćivati novac.

"Platio sam ukupno 30.000 KM", kazao je Šakota.

Kada je banjalučki Okružni sud ukinuo prvostepenu presudu Osnovnog suda protiv Šakote, on je počeo da sumnja da ga Berić sve vrijeme obmanjuje, te je počeo zahtijevati da mu vrati novac, nakon čega se Berić sve više udaljava od njega, ignoriše njegove pozive i poruke.

"Zatim je uslijedio poziv i Berić mi je sav sretan rekao da je bio sa predsjednikom Osnovnog suda i da će sve biti riješeno", ispričao je Šakota.

Međutim, sljedeća dva ročišta po njegovom predmetu su odgađana zbog dojave o bombi u sudu, a kada je dobio i treći poziv i krenuo na sud, dogodila se eksplozija.

"Nešto je krcnulo, a onda odjeknula eksplozija i sasula se šajba. Istrčao sam iz auta i čuo tri ili četiri puta "dum, dum". Krv mi je krenula niz nogu i vidio sam ljude kako bježe. Odmah mi je bilo jasno da Berić stoji iza toga", ispričao je Šakota.

Istog dana, iako je zadobio povredu u predjelu desne potkoljenice, Šakota se u pratnji policije pojavio u Osnovnom sudu gdje mu je izrečena spomenuta presuda.

Ostale vijesti