Svedok-saradnik Sinđelić pobegao u Srbiju?

Autor:

Svedok saradnik Saša Sinđelić napustio je Crnu Goru i nalazi se u Srbiji, saopštili su iz opozicionog Demokratskog fronta (DF), navodeći da je to dokaz da je sve u slučaju suđenja za pokušaj terorizma dogovoreno. Nema zabrane, kaže sud.

Svedok-saradnik Sinđelić pobegao u Srbiju? Foto: MONDO/Gordana Bojanić

Funkcioner DF-a Slaven Radunović kazao je da je Sinđelić pušten da pobegne iz Crne Gore.

„Ovo je najbolji dokaz, za one kojima je dokaz bio potreban, da je sve bilo dogovoreno, i da je Sinđelić, nakom završenog posla, pušten da pobegne“, rekao je Radunović na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, videće se koje će biti obrazloženje državnog tužioca, „i kako on uopšte teoretski može da obezbedi njegovo (Sinđelićevo) vraćanje iz Srbije“.

„Posebno je bitno da ovo sagledamo u situaciji u kojoj je pre dva dana pokušano da se iscenira da je predsednik najveće parlamentarne opozicione stranke pokušao da pobegne iz zemlje u kojoj mu žive, majka, supruga, deca, sestra i brat i svi najbliži“, naveo je Radunović.


Kako je kazao, iako se Mandić posle „nemilog događaja koji se desio na tromeđi Crne Gore, Srbije i Republike Srpske, a vezano za neko nevreme, pojavio posle nekoliko sati, režimski mediji i vrhovni državni tužilac žele da to prikažu kao pokušaj bekstva“.

VIĐEN U SMEDEREVU?

Radunović je rekao novinarima u Podgorici da je Sinđelić viđen u Smederevu, javlja Srna.


„S druge strane, imamo pravosnažno osuđenog ubicu, kojeg očekuje 21 godina kazne, koji je pušten da napusti Crnu Goru“, dodao je Radunović.

Time je, smatra on, prekršen i zakon i Ustav, ali i „praksa odnosa između država kad se traži izručenje takvog kriminalca i ubice“.

Funkcioner DF-a, Nebojša Medojević, kazao je da se, prema saznajima tog političkog saveza, Sinđelić nalazi u Srbiji.

On je kazao da je Crna Gora, koja je prvi kandidat za članstvo u Evropskoj uniji (EU), odbija da isporuči Sinđelića Hrvatskoj i time krši svoje međunarodne obaveze.

"Svedok-saradnik" može da napušta zemlju

Svedoku-saradniku Saši Sinđeliću nije izrečena mera zabrane napuštanja Crne Gore, saopšteno je iz Višeg suda u Podgorici. Portparol Višeg suda Aida Muzurović potvrdila je da ovaj sud Sinđeliću nije izrekao meru, i rekla da je sud "preduzeti mere predviđene Zakonikom o krivičnom postupku za obezbeđenje prisustva tog lica".

„Isporučuje ga Srbiji, znajući da po Ustavu ta zemlja ne isporučuje svoje državljane pravosuđu drugih država. Očigledno je da se ovde radi o prvljavoj igri, montaži čiji je cilj da zaustavi neminovne promene u Crnoj Gori“, kazao je Medojević.

On je istakao da je specijalni državni tužilac Milivoje Katnić odgovoran što su neki osuđenici, među njima i Svetozar Marović, nedostupni crnogorskim pravosudnim organima.

Medojević je kazao da se Specijalno državno tužilaštvo bavi isključivo progonom DF-a.

„Sada smo svi na ispitu. Jer ako postoji mogućnost da Katnić može ovako grubo da zloupotrebljava Ustav i zakone, međunarodne obaveze, i postaje saučesnik u prikrivanju begunaca od pravde, onda se treba postaviti pitanje gde je danas Crna Gora“, rekao je Medojević.

On je ocenio da se radi o „zajedničkom zločinačkom poduhvatu protiv Ustava, zakona, međunarodnih obaveza i DF-a“.

Medojević je kazao da je u pitanju ozbiljan međunarodni skandal, i podsetio da je Hrvastka je članica EU.

"Videćemo kako će reagovati Brisel i Zagreb na činjenicu da je Katnić, u saradnji sa predsednikom kirvičnog veća Suzanom Mugošom i, verovatno, ministrom pravde, prekršio međunarodne obaveze i omogućio Sinđeliću da ne bude dostupan pravdi i ne odslužuje svoju kaznu“, kazao je Medojević

Ostale vijesti