Burić u Mostaru: Vratiti se izvornom Dejtonu

Autor:

Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić izjavila je danas u Mostaru da se u BiH potrebno vratiti izvornom Dejtonu, a da je osnovni zadatak izmjena Izbornog zakona.

0
A- A A+

Burićeva je nakon sastanka sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem u Mostaru rekla novinarima da je "legitimna predstavljenost Hrvata ključ za opstanak".

Ona je dodala da je evropski put pomirenja garant bolje zajedničke budućnosti za BiH, Hrvatsku i Srbiju.

Burićeva je napomenula da su evropski zvaničnici, prilikom predaje odgovora na Upitnik Evropske komisije, ponovili da je prva važna zadaća BiH izmjena Izbornog zakona.

Ona je istakla da će sutra, tokom trilateralnog sastanka - članova Predsjedništva BiH, predsjednika Hrvatske i Srbije, biti riječi o međusobnim odnosima zemalja.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović susreo se danas u Mostaru s ministricom vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske i potpredsjednicom Vlade Marijom Pejčinović Burić.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o odnosima dvije zemlje, evropskoj perspektivi BiH i položaju hrvatskog naroda u BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Čović informisao je ministricu Pejčinović Burić o predaji Upitnika visokim zvaničnicima Evropske komisije, održanoj 28. februara 2018. godine, te istakao kako je sada neophodno ubrzati aktivnosti koje vode kandidacionom statusu BiH i obnovi svih reformskih procesa.

Razgovaralo se i o izmjeni Izbornog zakona. Čović je i ovog puta ponovio da Hrvati, kao jedan od tri konstitutivna naroda, moraju imati jamstva da će kroz proces slobodnih i demokratskih izbora moći izabrati svoje legitimne političke predstavnike te osigurati institucionalnu jednakost hrvatskog naroda s ostala dva naroda.

Hrvatska ministrica Pejčinović Burić kazala je na kraju susreta kako će Republika Hrvatska uvijek pružati aktivnu prijateljsku podršku Bosni i Hercegovini na njenom evropskom i evroatlantskom putu.

Ostale vijesti