Antisemita i fašista Busuladžić ostao bez škole

Autor:

Odbornici Kantona Sarajevo poništili su raniju odluku tog tela da se jedna sarajevska osnovna škola nazove po Mustafi Busuladžiću, dokazanom antisemiti i simpatizeru nacizma i ustaškog režima, prenosi Hina.

0
A- A A+
Ilustracija Foto: Mondo/ Goran Sivački Ilustracija

Na inicijativu opozicione Naše stranke, za povlačenje odluke glasalo 18 odbornika, dok je šest odbornika okupljenih oko Stranke demokratske akcije (SDA) bilo protiv ukidanja naziva škole.

"Neosporni su dokazi da je Mustafa Busuladžić bio saradnik i vođa fašističkog pokreta i tako se i deklarisao", kazala je tokom rasprave predsednica Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić.

Vraća se OŠ Dobroševići

Ministar obrazovanja Kantona Sarajevo Elvir Kazazović najavio je da će odluka skupštine biti prosleđena nadležnim opštinskim vlastima pa će škola od naredne školske godine raditi pod starim imenom "Dobroševići" ili eventualno nekim novim.

Ona je ranije kazala da oseća sramotu jer je ranije i sama glasala da se škola nazove po Busuladžiću.

Navodi se da je Babićeva iznela tvrdnju da joj tada nisu bile poznate sve činjenice nužne za donošenje odluke kakvu su uz SDA podržali i iz Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića, stranke čiji je član i sama predsednica Skupštine Kantona Sarajevo.

Hina navodi da su imenovanje škole Busuladžiću pokušavali da spreče odbornici iz Naše stranke (NS) i SDP BiH, ali njihovi argumenti i upozorenja da se radi o kontroverznoj osobi koja je podržavala nacističke zločine tada nisu uvaženi.

Oni su pritom posebno isticali to što je Busuladžić pozdravio činjenicu da je tokom ustaške vlasti u Sarajevu "Jevreja nestalo iz čaršije".

Navodi se da su zagovornici lika i dela Mustafe Busuladžića na najnovijoj sednici Skupštine Kantona Sarajevo insistirali na tome da je reč o istaknutom muslimanskom intelektualcu i piscu kojega su samo zbog njegovog intelektualnog delovanja nakon rata bez suđenja pogubile partizanske vlasti.

Odbornik SDA Safet Mešanović tokom rasprave kazao da one koji traže skidanje Busuladžićevog imena sa škole pokreće isključivo islamofobija.

Mešanović je izneo i tvrdnju da Busuladžić nije mogao da bude antisemita jer "antisemitizam kod Bošnjaka nikada nije postojao".

Tagovi:

Ostale vijesti