Da li smo spremni u slučaju novih poplava

Autor:

Četiri godine nakon poplava, voda bi opet mogla da zaprijeti. Sa temperaturama u porastu, snijeg je počeo da se topi, a krenula je i kiša, pa su se mnogi zabrinuli da će nam se ponoviti 2014.

1
A- A A+

U Republičkoj upravi civilne zaštite uvjeravaju da nema razloga za brigu, jer su vodostaji pod kontrolom, a i odnos prema kriznim situacijama je mnogo ozbiljniji nego prije.

“Uozbiljili smo kontakte sa lokalnim zajednicama, sa službama civilnih zaštita u lokalnim zajednicama, sa načelnicima i gradonačelnicima gradova i opština. A sama RUCZ je u skladu sa zaključcima Narodne skupštine RS od aprila 2016. godine preduzela niz aktivnosti”, rekao je direktor Republičke uprave Civilne zaštite RS Mile Međed za ATV.

Uprava je 28. februara poslala upozorenje svim odjeljenjima civilne zaštite u Srpskoj da postoji opasnost od povećanja nivoa vode. Ocjenjuju da je najgora situacija na zapadu Srpske, pa u slučaju naglog otapanja snijega sljedećih dana, ne isključuju ni poplave. U Prijedoru su naučili lekcije 2014, pa pomno prate vodostaje i vremensku prognozu.

“Gradonačelnik Grada Prijedora je obavezao sve subjekte zaštite i spašavanja da u ovom periodu preduzmu sve preventivne i operativne mjere u smislu pripreme kapaciteta za eventualnu pojavu poplava”, rekao je šef Odsjeka civilne zaštite Prijedor Dušan Vranješ.

Šamac, na ušću Bosne u Savu, je opština koju je možda i najjače pogodila stihija iz 2014. Do danas su učinili mnogo na sanaciji štete i zaštiti od budućih poplava, kaže načelnik.

“Od ’14 godine do dana današnjeg, u potpunosti je urađen nasip na rijeci Savi u dužini od kilometar i po, i kada je riječ o gradskom jezgru grada Šamca, urađen je nasip na rijeci Bosni u dužini od 1200 metara. Kako sada stvari stoje, ne bismo trebali da imamo izlivanje ni rijeke Bosne ni rijeke Save”, rekao je načelnik Opštine Šamac Đorđe Milićević.

Poplave u maju 2014. nisu zaobišle ni Distrikt. U Brčkom kažu da su radili na sistemu kanala i nasipa nakon poplava, i da su se dobro pokazali kod velikih padavina. U slučaju nove kataklizme – svi su u pripravnosti.

“Ljudstvo i materijalno-tehnička sredstva su spremna. Mi imamo saradnju sa nevladinim sektorom, profesionalni dio je na raspolaganju 24 sata. Ukoliko bude bilo potrebe, mi ćemo angažovati i ove naše članove udruženja građana sa kojima imamo potpisane memorandume o saradnji u oblasti zaštite i spašavanja”, rekao je koordinator za krizne situacije u Odjelu za javnu bezbjednost Brčko Distrikta Mirsad Hasanbašić.

Poplave 2014. su bile jedna od najvećih prirodnih katastrofa koje su ikada zadesile BiH. U 20 opština je zvanično proglašena poplava, od čega osam u Republici Srpskoj, a mnoge se ni dan-danas nisu sasvim oporavile. Poginula je 21 osoba, a novčana šteta je bila veća od dvije milijarde evra.

Tagovi:

Ostale vijesti