Danas tmurno i oblačno, putevi mokri i klizavi

Autor:

U cijeloj BiH danas će biti tmurno i oblačno, na jugu sa obilnom kišom, dok će na zapadu padati kiša koja ledi pri tlu.

0
A- A A+
sneg, zima, mećava, kišobran Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Ujutro oblačno s mjestimičnom kišom, ponegdje tmurno sa maglom i rosuljom, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda. 

Tokom dana biće oblačno sa kišom, a u višim planinama moguć je slab snijeg. Na sjeveru i zapadu suvo. 

Poslijepodne i naveče zadržaće se oblačno vrijeme sa slabom kišom, koja će u Hercegovini biti intenzivnija, sa pljuskovima. 

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, duvaće slabiji vjetar, promjenljivih smjerova. Najviša dnevna temperatura do 11 stepeni Celzijusovih. 

Stanje na putevima

Jutros se vozi se po mokrim i klizavim kolovozima, uz mjestimično smanjenu vidljivost zbog magle na putevima koji prolaze uz rijeke, kroz kotline i preko prevoja, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.

Magla je jutros izražena na području Kneževa i Mrkonjić Grada, gdje je vidljivost smanjena na 20 do 50 metara. 

Na području Mrkonjić Grada i širem području Banjaluke padala je ledena kiša zbog čega su kolovozi opasno klizavi. 

Na svim dionicama u usjecima i pored kamenih kosina česti su odroni zemlje i kamenja na kolovoz, a poseban oprez neophodan je na putnim pravcima Karanovac-Kneževo-Ugar, Karanovac-Crna Rijeka-Mrkonjić Grad, Sarajevo-Foča, Foča-Šćepan Polje, Višegrad-Ustiprača-Rogatica i Višegrad-Brodar-Rudo.

kiša Foto: mondo.me

Na relaciji Sarajevo /Briješće/-MEL Luke /Vlasenica/-Zvornik /Kamenica/ danas će se od 8.00 časova kretati vangabaritni teret. 

Na dionici magistralnog puta Banjaluka-Prnjavor, u mjestu Hrvaćani, na ukrštanju magistralnog puta sa auto-putem u zoni vijadukta Crkvište, zbog izgradnje auto-puta, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na privremenu zaobilaznicu u neposrednoj blizini. 

U Federaciji BiH se zbog kiše koja ledi u dodiru sa tlom otežano saobraća na putnim pravcima Bihać-Ključ, Bosanski Petrovac-Drvar i Drvar-Bosansko Grahovo. 

Magla smanjuje vidljivost na putnim pravcima Tuzla-Bijeljina, Olovo-Tuzla-Srebrenik, Bihać-Bosanska Otoka, Konjic-Mostar, Livno-Šujica i Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad. 

Kolovoz je pretežno mokar, a zbog otapanja snijega povećana je opasnost od odrona, pa je potreban pojačan oprez, posebno na putnim pravcima Bihać-Bosanska Krupa, Konjic-Mostar, Jajce-Banjaluka i Bugojno-Novi Travnik. 

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova na snazi je zabrana saobraćaja za vozila preko 3,5 tone na regionalnom putu Mihalji-Blidinje. 

Na dionici auto-puta A-1, Sarajevo zapad-Lepenica, zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je preusmjeren iz vozne u preticajnu traku u tunelu Igman, kao i na mjestu radova. 

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Ostale vijesti