Mala promena učiniće vaš doručak zdravijim

Autor:

Evo kako da vaš prvi jutarnji obrok bude zdraviji i ukusniji.

0
A- A A+
jaja Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Pošto sadrže oko sedam grama proteina po komadu, jaja su jedan od najboljih izbora za prvi obrok u toku dana, sve dok ih ne pripremate na mnogo masnoće.

Ali, ako odaberete maslinovo ulje, jaja na oko biće ukusnija i zdravija.

Ako jaja pripremate na maslinovom ulju umesto na suncokretovom koje se kod nas češće koristi, uspećete da postignete idealnu ravnotežu između mekog žumanceta i hrskave korice belanceta svaki put, a sebi ćete obezbediti i dodatnu dozu antioksidanata.

Ranije studije sugerisale su da korišćenje biljnih ulja za prženje nije zdravo, jer se tokom procesa prženja formiraju toksična jedinjenja poznata pod imenom aldehidi. Ali, iako je i maslinovo ulje biljnog porekla, njegovim zagrevanjem osolobađa se znatno manje aldehida nego što je to slučaj sa suncokretovim uljem.

Uz to, maslinovo ulje zagreva se mnogo brže, pa sam proces kraće traje. Belance vrlo brzo dobija lepu koricu, dok žumance ostaje meko, skoro tečno, baš kako treba.

Ako pravite jaja na oko, jaja treba da budu na sobnoj temperaturi, tako da nije loša ideja da ih izvadite iz frižidera čim ustanete, tako da mogu da se zagreju dok se vi umivate. Zatim zagrevajte maslinovo ulje u tiganju tridesetak sekundi, razbijte jaja i pržite dok se ne napravi lepa korica na belancetu.

Prijatno!

Ostale vijesti