Vučić stigao u Mostar, šta očekuje Kolinda

Autor:

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Mostar na trilateralni sastank sa članovima Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, Mladenom Ivanićem, Bakirom Izetbegovićem i predsjednikom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović.

0
A- A A+


Vučića su na mostarskom aerodromu dočekali ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak i glavni savjetnik grada Mostara Radmila Komadina.

Trilateralni sastanak biće održan u kabinetu hrvatskog člana Predsjedništva u Mostaru, u kojem članovi Predsjedništva BiH dočekuju predsjednike Srbije i Hrvatske.

Kolinda Grabar-Kitarović očekuje da akcenat na današnjem trilateralnom sastanku u Mostaru bude na privrednoj i prekograničnoj saradnji.

Iz kabineta hrvatskog predsjednika kažu da teme nisu unaprijed precizno definisane, ali da je riječ o važnom sastanku koji će doprinijeti učvršćivanju odnosa tri zemlje i nastaviti zamah u bilateralnim odnosima, piše riječki "Novi list".

Nastavak razvijanja odnosa sa susjedima u duhu uzajamnog razumijevanja i otvorenog dijaloga doprinijeće rješavanju otvorenih pitanja i razvijanju odnosa u pozitivnim smjeru, smatraju na Pantovčaku.

"Stabilni odnosi sa susjedima, na načelnima ravnopravnosti i međusobnog poštovanja, važan su dio hrvatske spoljne politike", navode u kabinetu hrvatskog predsjednika.

Podsjećajući da su BiH i Srbija važni trgovinski partneri Hrvatskoj, iz kabineta ističu da je Hrvatska 2016. bila prvi spoljnopolitički partner BiH, te da je ukupna robna razmjena sa Srbijom porasla sa 1,02 milijarde evra u 2016. na 1,15 milijardi u jedanaest mjeseci 2017. godine.

Ostale vijesti