Za deset dana rješenje za "Destilaciju"?

Rukovodstvo Šuma RS sastalo se juče sa predstavnicima Hemijske industrije "Destilacija" Teslić. Obećali su da će za desetak dana naći rješenje za ovo preduzeće.

0
A- A A+
Šume RS, Risto Marić Foto: MONDO/Brankica Spasenić

Komentarišući upozorenje iz „Destilacije“ da će zbog obustave isporuke drvnih sortimenata ugasiti proizvodnju, iz Šuma RS objašnjavaju da su prošle godine imali problema u realizaciji ugovora sa ovom firmom, te da su se određena šumska gazdinstva zbog cijene usprotivila realizaciji tih ugovora.

"Zatim smo iznevenisali cijene i promijenili ugovore, da bi do kraja 2017. godine mogli realizovati dogovorenu količinu. Pošto je korekcija ugovora rađena u septembru, nismo uspjeli do kraja godine ispoštovati revidirani ugovor. Zato je nastao problem koji i sada imamo", objasnili su iz Šuma RS.

Smatraju i da neće doći do protesta oko 400 radnika „Destilacije“.

"U narednih desetak dana pokušaćemo da obezbijedimo vozila da ih snabdijevamo, dok se ne stvore i bolje vremenske prilike, a i radnici su obećali da neće stvarati probleme, ali da se ugovor mora ispoštovati", kazao je generalni direktor Šuma RS Risto Marić.

On je rekao i da će biti smijenjeni svi direktori šumskih gazdinstava koji "ne budu poštovali dinamiku“.

Na pitanje smatra li se lično odgovornim za probleme sa „Destilacijom“, Marić je poručio da su Šume RS složeno preduzeće sa 20 organizacionih dijelova.

"Jednako smo svi odgovorni, počev od direktora, uprave i direktora svih gazdinstava", kazao je Marić.

Uprava javne kompanije Šume RS, koja je u stoodstotnom vlasništvu Vlade RS, iznijela je danas i podatke o poslovanju u prošloj godini i budućim planovima, a posebno su bili nezadovoljni lošim imidžom koji se, kako tvrde, o ovoj firmi stvara u medijima.

Direktor Risto Marić je iznio podatak da je ukupan prihod ovog preduzeća u 2017.godini bio 198 miliona KM , a ukupni troškovi 193 miliona KM, te je prošlogodišnja dobit bila oko pet miliona KM.

"Ni u 2017. godine Šume RS neće imati sumnjivih i spornih potraživanja po osnovu isporučenih sortimenata", dodao je Marić

Predsjednica Nadzornog odbora Šuma RS Biljana Marković se posebno osvrnula na lošiu sliku o Šumama RS u medijima.

"U Šumama RS nema ništa negativno. Godinama se trudimo da radimo pozitivno, a u preduzeću koje ima 4.800 ljudi, uvijek može biti ovakvih i onakvih poslova", dodala je Markovićeva.

Iz Šuma RS su upozorili i da postoje tri toplane u RS koje rade na njihove sortimente.

"Na jednoj strani se pojavljuju veliki kupci, pa će na drugoj strani gubiti manji koji će ostati bez sirovine. Ove godine će, za sve tri toplane, zatim teslićku „Destilaciju“ i „Silikon“ iz Mrkonjić Grada, zajedno sa javnim institucijama, biti obezbijeđeni drvni sortimenti. Što ostane, biće raspodijeljeno manjima", dodao je Marić.

Ostale vijesti