Evo kad su žene zadovoljne težinom

Autor:

Žene imaju najviše samopouzdanja i konačno su zadovoljne svojim izgledom tek kad dođu na kilažu opasnu po zdravlje.

0
A- A A+

Nedavno sprovedeno istraživanje i kojem je učestvovalo više od 1.000 ispitanica pokazalo koliko je poguban uticaj slike o "savršenom" ženskom telu koja nam se servira poslednjih godina.

Poražavajući rezultati kažu da su žene srećne i zadovoljne svojim izgledom tek kad uspeju uz mnogo truda i odricanja da se dovedu do stanja pothranjenosti.

"Rezultati našeg istraživanja pokazali su da su žene zadovoljne svojim izgledom tek kad njihov indeks telesne mase opadne ispod 18,5, što se u medicinskom smislu smatra pothranjenošću. Žene čiji je indeks telesne mase između 18,5 i 24,9, što se smatra zdravim, ocenile su svoje samopouzdanje u proseku sa 3,4 od 5 mogućih poena, zadovoljstvo izgledom gojaznih žena varira između 2,8 i 2,1", navodi se u saopštenju organizacije FitRated koja je sprovela ovo istraživanje.

Umesto da nam zdravlje bude najvažnije, danas je imperativ vitkost po svaku cenu, ali stručnjaci podsećaju da to što je neko mršav ne znači automatski da je ta osoba i zdrava.

Pothranjenost nosi određene zdravstvene rizike, pre svega slabiji imunitet, ali i probleme sa plodnošću na primer.

Ovo istraživanje pokazalo je i da se muškarci time manje opterećuju (kakvo iznenađenje!).

Muškarci su svojim izgledom najzadovoljniji kad im je težina u zdravim granicama, a na njihovo samopouzdanje i višak kilograma i pothranjenost deluju minimalno. U tim slučajevima, oni su svojim telom zadovoljni koliko i žene kad je njihova telesna težina u zdravim granicama.

Ostale vijesti