Tuzlanski novinari zatražili zaštitu

Autor:

Zbog fizičkih i verbalnih napada kojima su bili izloženi od pojedinih učesnika protesta boraca na petlji Šićki Brod, novinari i snimatelji koji rade na području Tuzlanskog kantona danas su održali sastanak u BKC Tuzla.

0
A- A A+

Cilj sastanka je bio da se skrene pažnja na sve teži položaj novinara koji direktno izvještavaju s događaja te da se pokušaju naći načini da se novinari zaštite tokom obavljanja svog posla, prenose federalni mediji.

"Tokom rada imala sam raznih neugodnosti, ali nikada kao u petak, tokom protesta na petlji Šićki Brod. Došla sam do demonstranata, bila je velika grupa ljudi, predstavila sam se i od jednog od njih sam tražila izjavu. Tokom uzimanja izjave prišao je visok mlađi čovjek, koji mi je zgrabio diktafon, zaustavio snimanje, zgrabio me za rame i počeo gurati. Galamio je na mene i vrijeđao me. Rekla sam da ću otići i da me pusti na miru, međutim bez prestanka me gurao dvadesetak metara. S njim je bila i neka žena koja je imala štap", ispričala je svoje iskustvo Sabina Mešić, novinarka portala Tuzlarije.net.

Ona kaže da ju je najviše zaboljelo što niko, od velikog broja prisutnih na protestu, nije stao u njenu odbranu.

Pojedinci su tokom protesta napali i ekipu BHT-a, novinara Marka Divkovića i snimatelja Enesa Muratovića, koji je i sam demobilisani borac. Verbalno je napadnuta i koleginica sa BHT-a Mirela Bektić iz Srebrenice.

"Želimo poručiti da se ovako nešto ne smije dešavati i to je samo prvi korak u borbi za bolje uvjete rada", rekla je predsjednica Kluba "BH novinara" iz Tuzle Bedrana Kaletović.

Marko Divković je istakao da je ambijent za rad novinara u tuzlanskoj regiji očajan, jer preovladava zakon ulice.

"Svako ko obuče uniformu, a može i bez nje, sjedne na ulicu i zaprijeti novinaru da će ga ubiti ili mu baciti bombu, a na sve to institucije šute. Šute policija i tužilaštvo, a ovdje imamo sijaset nevladinih organizacija koje se bave zaštitom prava i sloboda, a niti jedna se nije ovih dana oglasila. Sve nam to govori da mnogu inaugurišu zakon ulice, po kojem bi svako da uređuje medije kako mu se svidi", rekao je Divković.

On je pozvao institucije da rade svoj posao, a kolege da budu solidarni te da sve napade prijave, a nasilnike ignorišu i tako ih maknu sa javne scene.

Tagovi:

Ostale vijesti