NAJBOGATIJI: Bezos na vrhu liste, Tramp pada

Autor:

Džef Bezos, vlasnik Amazona, prvi put se našao na samom vrhu liste najvećih milijardera, ali odmah sa rekordom. Donald Tramp nastavio pad.

0
A- A A+

Bezosovo bogatstvo, s kojim je se vrha svrgnuo starosedeoca i osnivača Majkrosofta Bila Gejtsa, procenjeno je na 112 milijardi dolara.

Gejts je na vrhu bio četiri godine zaredom, a 18 puta u poslednjih 23 godine.

Bezos se dobro kotirao i u prošlogodišnjem izboru, čak je u jednom trenutku bio i najbogatiji na planeti ali je na krajnjoj listi "pobednik" ipak bio Gejts.

Međutim, protekle godine Bezosovo "neto" bogatstvo se povećalo za 39 milijardi, i to je takođe rekord kao najveći skok u jednoj godini u istoriji.

Može se reći da se Bezosovo bogatstvo gomila gotovo jednako brzo kao i količina negativnih informacija na internetu o pritužbama njegovih radnika na izrabljivanje u najvećoj svetskoj kompaniji za internet trgovinu - od odlaska u toalet "na štopericu", do plaćanja manje od minimalca.

bogataši, forbsova lista Foto: Ilustracija/MONDO

Za 2017. godinu svet beleži 2.208 dolarskih milijardera iz 72 zemlje, sračunao je finansijski magazin "Forbs".

Tramp i dalje pada

Kontroverzni biznismen i aktuelni predsednik SAD, Donald Tramp, pao je za 222 mesta na Forbsovoj listi. Trenutno je na mestu 766, pošto je u protekloj godini njegovo bogatstvo smanjeno sa 3,5, na 3,1 milijardu dolara. Do gubitka 400 miliona dolara došlo je najviše zbog pada vrednosti nekretnina u centru Njujorka, kao i zbog smanjenih prihoda na njegovim terenima za golf.

Na listi su se, takođe prvi put, pojavili i jedan Mađar (poznati Džordž Soroš se računa kao Amerikanac) i jedan državljanin Zimbabvea. Najviše ih, naravno, ima iz SAD - 585, ali ne zaostaje ni Kina, sa pozamašnim brojem od 585 "trulih" bogataša.

Da stvar bude zanimljivija, prenosi britanski tabloid "Dejli mejl", u ovom izdanju nema Saudijaca. Za deset Saudjaca koji su do sada obitavali na listi dolarska sudbina je neizvesna, jer im je lično bogatstvo u svojevrsnom "čiščenju" zemlje i stabilizaciji vlasti oduzeo princ prestolonaslednik Mohamad bin Salman, formalno ministar odbrane.

Ostale vijesti