Novi prijedlog Izbornog zakona na dnevnom redu

Autor:

Ali ovaj prijedlog nema pretjerane veze sa prethodnima, već se bavi tehničkim pitanjima...

0
A- A A+

glasanje, izbori, glasački listići Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi danas da se izjasni o zahtjevu grupe poslanika za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, kojim se predviđa skeniranje glasačkih listića u svrhu utvrđivanja rezultata izbora.

Grupa poslanika iz SDP-a, SBB-a i DF-a predlaže i uvođenje video-nadzora u prostorijama gdje se glasa.

U obrazloženju predloženog zakona navodi se da ručno brojanje glasova uz sporan kredibilitet i stručnost otvara širok spektar manipulacija čime se dovode u pitanje iskazana volja birača, pravičnost izbornih rezultata, a time i samih izbora.

Pitanje izmjena Izbornog zakona - bez pomaka. Neki kažu - trenutno je zatišje pred buru, prenosi N1 televizija. Ranije ponuđeni prijedlozi, podsjećaju, u Parlamentu BiH nisu dobili podršku.

Iz evropskih krugova opet poruka - u rješenju izmjena Zakona ne treba se udaljavati od presude Sejdić i Finci. Prioritet je Apelacija Bože Ljubića. Popuna Doma naroda. No - u HNS-u zastupaju stav da se usvaja samo cijeli paket - Predsjedništvo BiH, Dom naroda Federacije, Mostar. Za Sejdić - Finci neophodna je izmjena Ustava - a to je trenutno nemoguće, kažu u HDZ-u.

"Ali mi smo duboko uvjereni kada bi se riješilo pitanje Izbornog zakona za Dom naroda i članove Predsjedništva da bismo mi ušli u jednu mnogo mirniju fazu da bismo ušli u fazu stabilizacije političkih prilika u BiH da bi to sigurno otvorilo prostor, ja sam uvjeren, odmah poslije izbora jer mislim da treba raditi upravo u postizbornoj godini jer tad je politička situacija najpogodnija da bismo mogli provesti odluku Evropskog suda", rekao je Bariša Čolak (HDZ).

U SDA duže vremena zagovaraju intervenciju OHR-a. Ako se to i desi - niko ne može predvidjeti šta bi to visoki predstavnik mogao da odluči. Nedavna afera s prijedlozima rješenja Centralne izborne komisije - nije naišla na razumijevanje ni u redovima ove stranke.

"Ono što je procurilo u javnosti sa zadnjih razgovora koji su bili je nešto što zabrinjava. Još više zabrinjava ono što je procurilo iz Centralne izborne komisije ovih dana, ali ja mislim da je to sve u svrhu možda opipavanja političkog terena, šta je moguće u ovom trenutku napraviti i koja su to eventualno srednja rješenja koja bi bila moguća", izjavio je Safet Softić (SDA).

Jedno od mogućih rješenja - i to međunarodnih - je odgoda opštih izbora i spajanje s lokalnim 2020, tvrde pojedini parlamentarci. To bi značilo da aktuelne vlasti - ostaju na vlasti.

Tagovi:

Ostale vijesti