SAD ustanovile: Kim Džong-un ubio polubrata

Autor:

Sjedinjene Američke Države (SAD) su ustanovile da je polubrat severnokorejskog vođe Kim Džong Una ubijen po nalogu severnokorejskih vlasti.

0
A- A A+

Kim Džong-nam je ubijen "agensom VX", neurotoksičnom supstancom, naveo je Stejt department u saopštenju.

Na osnovu tog zaključka Vašington je odmah uveo nove ekonomske sankcije Severnoj Koreji i to u danu kada je Južna Koreja ukazala da je Pjongjang spreman da razgovara s SAD o pitanju denuklearizacije.

"SAD oštro osuđuju upotrebu hemijskog oružja da se počini ubistvo", istakla je sinoć u saopštenju Heder Nojert, portparolka Stejt departmenta, navodeći ime Kim Džong Nama, polubrata severnokorejskog vođe.

Kim Džong-nam je ubijen u sred dana, 13. februara 2017. na aerodromu u Kuala Lumpuru, u Maleziji. Dok je čekao let za Makao prišle su mu dve žene koje su mu uprskale neku supstancu u lice, pokazuju snimci nadzornih kamera. On je umro ubrzo pošto je prebačen u bolnicu.

Tragovi VX, neurotoksičnog agensa koji je svrstan u oružje za masovno uništenje, pronađeni su na njegovom licu i očima prilikom obdukcije.

Vašington je 22. februara "ustanovio" da je tu supstancu upotrebila "Vlada Severne Koreje" da ubije Kim Džong-nama, rekla je Nojert.

"Taj javni prikaz nepoštovanja univerzalnih normi protiv upotrebe hemijskog oružja dodatni je dokaz o opasnoj prirodi Severne Koreje i ukazuje da ne možemo sebi da dozvolimo da tolerišemo bilo kakav severnokorejski program oružja za masovno uništenje", rekla je Nojert.

Tagovi:

Ostale vijesti