Bitcoin vrednost pašće na 100 dolara

Autor:

Profesor s Harvarda smatra da će Bitcoin koštati svega 100 dolara za 10 godina.

0
A- A A+

Verovatnoća da će cena Bitcoin novca u idućih 10 godina pasti na 100 dolara, počev od sada, veća je nego prognoze da će digitalna valuta dostići nivo od 100.000 dolara“, izjavio je profesor na Harvard univerzitetu i ekonomista Kenet Rogof. „Mislim da će bitkoin vredeti za deset godina samo delić onoga koliko vredi sad... rekao bih da je 100 dolara mnogo verovatnija cena nego 100.000 dolara kroz 10 godina“, rekao je Rogof za CNBC televiziju. „U suštini, ako toj valuti oduzmete mogućnost korišćenja za pranje novca i utaju poreza, njena stvarna upotreba kao platežnog sredstva je veoma mala“, dodao je ovaj bivši glavni ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Mada se Bitcoin povezuje s nelegalnim transakcijama, procene o udelu korišćenja digitalne valute u nelegalnim aktivnostima variraju. Šon Anstej, suosnivač i predsednik Blokčejn Intelldžens Grupe, ocenio je da je nivo nezakonitih transakcija s Bitcoin novčićima pao na 20 procenata u 2016. godini i da je u 2017. bio „još manji od toga“.

Rogof je naveo da će državna regulativa biti okidač za pad Bitcoin cene, ali je dodao da će razvoj globalnog regulatornog okvira zahtevati vreme. “Globalna regulativa je stvarno potrebna, jer čak i ako SAD i Kina uvedu stroge propise protiv Bitcoin valute, a Japan ne, ljudi će onda i dalje moći da peru novac preko Japana", objasnio je on.

Ostale vijesti