Brifing: Skupi citostatici,kamate i milijarderi

Autor:

Pregled najinteresantnijih priča ovog prijepodneva donosimo u Mondo brifingu.

Brifing: Skupi citostatici,kamate i milijarderi Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Govedarica: Bojić ostaje u SDS-u

Lider SDS-a Vukota Govedarica izjavio je Euroblicu da Borislav Bojić neće napustiti tu stranku.

Komentarišući navode o nezadovoljstvu Bosića i navodnoj namjeri da napusti tu partiju, Govedarica je rekao da je to najobičniji spin i laž.

"Bojić je naš član i potpuna je neistina da planira da napusti SDS i ode u neku drugu partiju", rekao je Govedarica.

Poništen tender za citostatike

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske poništio je trećinu tendera teškog 14,7 miliona KM za nabavku citostatika za potrebe zdravstvenih ustanova u RS uz obrazloženje da se radi o lijekovima starije generacije.

U većini lotova, saznaje portal Capital, niko od dobavljača se nije ni prijavio, jer lijekova koje FZO RS sebi može finansijski da priušti uglavnom nema na tržištu.  

Dok broj onkoloških pacijenata u RS iz dana u dan raste, a na tržištu postoje i daleko naprednije generacije lijekova namijenjenih onkološkim pacijentima, u FZO navode da je ovo što oni nabavljaju – jeftinije. U ostatku ponuda koje su pristigle cijene su daleko premašile finansijske mogućnosti Fonda. Od ukupno 94 lota poništeno je njih 30.

Ipak, tvrde da su bolnice u RS “snabdjevene većinom citostatika koji se nalaze na listi Fonda”.

“Fond je bio primoran da zbog toga što nije bilo zainteresovanih dobavljača poništi više lotova. Osim toga, u pojedinim slučajevima ponuđene cijene za pojedine citostatike bile su znatno više nego ranijih godina, jer su dobavljači iskoristili mogućnost Pravilnika o načinu kontrole cijena, oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, koji dozvoljava da usklade svoje cijene sa maksimalno dozvoljenim cijenama za cistostatike, koje su u nekim slučajevima sada znatno veće, nego prije usvajanja ovog dokumenta”, ističu u Fondu.

Kreditne kamate među najvišim u Evropi

U odnosu na zemlje EU, kao i na evrozonu u cjelini, građani BiH su na kredite opterećeni kamatama koje su veće i do 50 odsto.

Naime, prema podacima Centralne banke BiH na njihovom sajtu, u periodu od početka 2012. do kraja 2014. godine građani su na potrošačke kredite dobijali kamatne stope između gotovo devet odsto do nešto više od sedam odsto, dok su nesubvencionisani stambeni krediti plaćani kamatama između šest i sedam odsto.

Feninzi, feninga, Kovanice, KM, Marke, Konvertibilne marke, Foto: MONDO/Samir Cacan

Ni krediti za privredu nisu bili po mnogo nižim kamatnim stopama. Prema podacima Centralne banke, kamate na kredite na iznose preko milion maraka su se kretale između šest i sedam odsto.

Kamatne stope su na sličnom nivou i danas.

Poređenja radi, prema podacima Evropske centralne banke, kamatne stope na potrošnju u evrozoni su se u istom periodu kretale između 4,9 i šest odsto, dok su stambeni krediti bili na nivou kamate od 2,5 do 3,5 odsto. Danas su kamatne stope na sličnom ili čak na nešto nižem nivou u odnosu na referentni period.

Promjena imena potvrda srpske crkvenosti na KiM

Istoričar Aleksandar Raković smatra da bi dodavanje Pećke patrijaršije u naziv Srpske pravoslavne crkve bilo dobro jer se tako potvrđuje srpska crkvenost i državnost na Kosovu i Metohiji, ali da nije srećno rješenje stvarati sinode u republičkim granicama ili regionalnim okvirima

Komentarišući Prijedlog ustava SPC, koji predviđa i dopunu naziva, Raković je napomenuo da Pećka patrijaršija predstavlja istorijsku instituciju i kamen temeljac savremene srpske državnosti na Kosovu i Metohiji.

Raković, međutim, smatra da treba dobro razmisliti o eventualnoj unutrašnjoj podjeli Crkve na mitropolije, sa kojim bi bile grupisane neke episkopije koje bi zajedno imale svoje sinode sa mitropolitima na čelu.

"Naša crkva nije u poziciji kao Ruska pravoslavna crkva ili Rumunska pravoslavna crkva da donosi takva rešenja. SPC deluje u nametnutim državnim okvirima otcepljenih republika i čini se da nije srećno rešenje stvarati sinode u republičkim granicama ili regionalnim okvirima", naveo je Raković za "Politiku".

Džef Bezos težak 112 milijardi dolara

Najviše milijardera imaju SAD (585), a najbogatiji čovjek na svijetu je šef "Amazona" Amerikanac DŽef Bezos - prva osoba koja je prešla prag od sto milijardi dolara, navodi "Forbs".

Nakon SAD po broju milijardera slijede Kina i Indija. NJemačka prednjači u Evropi sa 123, a Rusija ima 102 milijardera.

DŽef Bezos je na čelu liste sa 112 milijardi dolara. Na drugom mjestu je osnivač "Majkrosofta" Bil Gejts, čije se bogatstvo procjenjuje na 90 milijardi dolara.

Treći je američki investitor Voren Bafet sa 84 milijarde dolara, a četvrti Francuz Bernar Arno, najbogatiji Evropljanin i šef kompanije "LVMH", koja prodaje luksuzne predmete - on posjeduje 72 milijarde dolara..

Na petom mjestu je osnivač "Fejsbuka" Mark Cukerberg, a iza njega je vlasnik "Zare" Amansio Ortega.

U svijetu postoji upupno 2.208 milijardera sa 9,1 milijardom dolara. To je rast od 18 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Tagovi:

Ostale vijesti