Putin: Upotrebićemo nuklearno oružje ako...

Autor:

Ruski predsednik Vladimir Putin nada se da nuklearno oružje nikad neće biti upotrebljeno u svetu ali navodi i tačne uslove pod kojima bi ga Rusija "potegla".

2
A- A A+

"Što se tiče naših planova da ga koristimo - nadam se da se to nikad neće dogoditi, ali se teoretski planovi o njihovoj upotrebi odnose samo na takozvani napad u znak odmazde", rekao je Putin u intervjuu za dokumentarac Vladimira Solovjeva "Svetski poredak 2018", prenosi Tass.

Kako je objasnio, to znači da se odluka o upotrebi nuklearnog oružja može doneti ako ruski sistem za upozoravanje ne registruje samo lansiranje rakete, već i pruži i tačno predviđanje o njenoj putanji i vreme kada će bojeve glave pasti na teritoriju Rusije.

Istovremeno je izrazio uverenje da će se zemljama koje vode antirusku politiku to vratiti i savetovao ih da "grade odnose s Rusijom".

"Oni koji prave otrov negde drugde, na kraju će ga sami progutati i otrovati se njime", rekao je Putin.

On je dodao da je uveren da je "neophodno graditi odnose s Rusijom, i onda će sve biti dobro".

Putin je nedavno rekao da je Rusija testirala čitav niz novog strateškog nuklearnog naoružanja koje protivnička strana nije u stanju da presretne, a rekao je i da ruske rakete mogu da pogode skoro svaku tačku u svetu.

Ostale vijesti