Šta se krije iza osmeha

Autor:

Ako želite da ostavite pozitivan utisak na sagovornika, nije dovoljno samo da se osmehnete. Važno je i kako se smešite.

0
A- A A+

Obično se misli da osmeh uvek stvara pozitivnu atmosferu i da opušta situaciju, ali nisu ni svi osmesi isti. Nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da različite vrste osmeha podstiču različite odgovore organizma na stres, prenosi "Dejli mejl".

Osmeh sa notom zlobe, poznat i kao "dominantan osmeh", često je asimetričan, zubi se obično ne vide, a kod sagovornika izaziva pojačano lučenje kortizola, hormona stresa i ubrzava puls. To se događa zato što takav osmeh zapravo ima negativnu konotaciju, sugeriše neodobravanje i stav da je sagovornik manje vredan od osobe koja se osmehuje.

"Ohrabrujući osmeh" je nagrađujući, zubi se vide, kod sagovornika se ne izaziva reakcija na stres, već on oseća podsticaj da nastavi svoje izlaganje.

"Nepreteći osmeh povezivanja" je simetričan, zubi se ne vide, ali ovaj osmeh je dobronameran i podstiče osećaj povezanosti, i ni on ne izaziva reakciju na stres.

"Neverbalna komunikacija ima isti efekat kao i verbalna, čak i snažniji, jer su neverbalni signali spontane, a samim tim i iskrene reakcije. Ali, rezultati ovog istraživanja pokazali su da nema svaki osmeh pozitivno značenje, i da se u zavisnosti od konteksta psihološka reakcija sagovornika menja", navodi se u studiji objavljenoj u stručnom magazinu Scientific Reports.

Rezultati sugerišu da dominantan osmeh značajno produžava vreme potrebno da se nivo kortizola onoga kome je upućen vrati u normalu. Osim toga, takav osmeh se tumači jednako snažno kao i verbalno odbijanje ili negativan odgovor na neku molbu.

Naučnici su utvrdili još jednu zanimljivu pojavu, za koju, doduše, još nemaju objašnjenje: ispostavilo se da osobe koje generalno imaju brži puls bolje prepoznaju razliku između ovih tipova osmeha i intenzivnije reaguju na njih. Osobe koje imaju nešto usporeniji puls nemaju tako dramatične reakcije na različite vrste osmeha.

Ostale vijesti