Šta će biti izgrađeno u naselju ''Centar Aleja''

Dio Banjaluke u kojem se nekada prostirala vojna kasarna ''Mali logor'' postaje novi centar grada.

Šta će biti izgrađeno u naselju ''Centar Aleja'' Foto: MONDO/Željko Svitlica

U dijelu grada koji se u regulacionom planu naziva "Centar Aleja" u narednih nekoliko godina gradiće se koncertna dvorana, srpsko-ruska crkva, škola, stanovi, poslovne zgrade, saobraćajni "kružni tokovi", a biće uređen i jedan park.

Odjeljenje za prostorno uređenje Gradske uprave Grada Banjaluka organizovalo je juče javnu raspravu o nacrtu Regulacionog plana "Centar Aleja" kojoj je prisustvovalo tridesetak građana.

Prisutnima su detalno obrazloženi planovi za ovaj dio grada.

Na rubu današnjeg stambenog naselja "Krajina", u Gundulićevoj ulici, odmah preko puta pomoćnog fudbalskog terena, a ispred Privrednog suda, biće izgrađena srpsko-ruska crkva i trg.

zgrade, novogradnja, Banjaluka Foto: MONDO/Željko Svitlica Mjesto gdje će biti izgrađena crkva i trg

Crkva je nešto veća nego u početnom planu, kako su objasnili predstavnici preduzeća ''Routing'' koje je radilo na reviziji regulacionog plana. Spomenik austrougarskim vojnicima koji se nalazi u blizini biće izmješten na drugo mjesto, a ne zna se još tačno gdje.

naselje Krajina Foto: MONDO/Željko Svitlica

Takođe, za sada niko neće "dirati" zgrade Fabrike duvana Banjaluka na čijem mjestu su, prema planu, predviđeni objekti kulturne namjene. Fabrika duvana, kako je rečeno, nalazi se na privremenoj listi zaštićenih objekata i do konačnog rješavanja njenog statusa ostaće tamo gdje jeste.

Banjalučanima vrlo poznati TC "Zenit" koji se nekad nalazio u strogom centru grada, a preselio se tamo gdje je sad (Ulica vladike Platona), možda će se opet seliti jer plan predviđa poslovne, ali i stambene objekte na mjestu koje danas zauzima ovaj tržni centar.

Zenit, parking Foto: MONDO/Željko Svitlica

Koncertna dvorana trebalo bi da nikne na neuređenoj površini blizu raskrsnice Gundulićeve i Olimpijskih pobjednika, dok će prva pomenuta ulica konačno biti spojena sa Istočnim tranzitom raskrsnicom iza zgrade "Agram" osiguranja.

Banjaluka, građevinarstvo, zgrade Foto: MONDO/Željko Svitlica Mjesto gdje će biti izgrađena koncertna dvorana

Postojeći vrtić ''Ježeva kućica'' dobiće nove prostorije, a kod stambenih zgrada u blizini "Merkatora" biće izgrađena škola i sportska igrališta.

"Centar Aleja imaće ukupno 20 odosto zelenila", rečeno je na javnoj raspravi uz napomenu da je to minimum. U taj broj nije uračunat Park "Mladen Stojanović", ali jeste teren Gradskog stadiona. Neuređeni park na raskrsnici Aleje Svetog Save i tranzita, između ''Merkatora'', studentskog Kampusa i ''Nestro'' pumpe, postaće pravi park.

Inače, građani su napomenuli da je naselje "Krajina" jedno od najnehumanijih u Banjaluci zbog manjka zelenila. 

U "Centar Aleju" ulaziće se preko kružnog toka kod "ATV-a", a kružno kretanje biće omogućeno i na raskrsnici gdje se trenutno gradi tržni centar ''Delta''.

Predviđeno je da prostor nekadašnje "Mljekare" bude poslovna zona, a Park ''Mladen Stojanović'' uređivaće se prema ranije napravljenom idejnom planu.

"Centar Aleja" je veliki dio grada oivičen Alejom Svetog Save, Ulicom Mladena Stojanovića, Trive Amelice i Istočnim tranzitom (Bulevar Srpske vojske). Presjecaju ga Gundulićeva i Ulica Olimpijskih pobjednika.

U ''trouglu'' od raskrsnice kod Narodnog pozorišta RS s jedne, do nekadašnje "Mljekare" s druge i "Merkatora" s treće strane, ovo naselje bi se zbog postojećih građevina i potencijala za neke nove moglo nazvati ''novom Banjalukom''. Iako to još uvijek nije kompaktno naselje.

U jednom njegovom dijelu postoje objekti po kojima je Banjaluka već poznata, ali i oni koji su obilježje grada postali u 21. vijeku: Administrativni centar Vlade Republike Srpske, Arhiv, Gradski stadion, Park "Mladen Stojanović", "Merkator", Crkva Svete Trojice, Katedrala svetog Bonaventure, Fabrika duvana, TC Zenit, sjedište Radio-televizije Republike Srpske, "Alternativne televizije" , zgrade "Adiko banke" i nekadašnje "Banke Srpske".

Ostale vijesti