Subvencije za 14 hiljada nezaposlenih boraca

Autor:

U Republici Srpskoj u narednom periodu posebna pažnja biće posvećena nezaposlenim demobilisanim borcima kojih je 14.094,

0
A- A A+
VRS Foto: MONDO/Vedran Ševčuk

  Jedan od modaliteta pomoći biće i subvencije posredstvom komunalnih djelatnosti, zaključeno je na sastanku predsjednika Srpske Milorada Dodika, premijera Željke Cvijanović i ministara sa delegacijom Boračke organizacije Srpske.

Predsjednik BORS-a Milomir Savčić rekao je danas novinarima nakon sastanka u Banjaluci da je neophodno tražiti rješenja za određenu vrstu pomoći nezaposlenim demobilisanim borcima.

"Nažalost, nepovoljna je starosna struktura demobilisanih boraca za zapošljavanje, ali moramo pronalaziti način da im pomognemo", smatra Savčić.

On je naveo da bi trebalo da bude potpisan memorandum između Vlade i BORS-a gdje će biti navedena prava iz boračko-invalidske zaštite i način njihove realizacije.

Savčić je naglasio da su na sastanku analizirana prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite i da je precizirano šta se od njih realizuje, a šta ne.

"Primjenjujući iskustva iz Srbije ili Hrvatske, kada je riječ o demobilisanim borcima, pokušaćemo riješiti probleme naših boraca. Najrealnije bi bilo da se određenim subvencijama u okviru komunalne djelatnosti pomogne, a da li će to biti vezano za potrošnju električne energije ili umanjenje procenta potrošene električne energije - vidjećemo", kaže Savčić.

On je naveo da nije isključeno i da budu određene novčane isplate dva puta godišnje, kojim bi bili pokrivani troškovi domaćinstava demobilisanih boraca.

SAVČIĆ: IMAMO ČAK 29 UDRUŽENJA

Savčić je rekao da je na sastanku razgovarano i o stausu BORS-a i tendencijama koje su prisutne u Srpskoj. 

"Bojim se da se takmičimo da stignemo broj boračkih udruženja u Federaciji BiH (FBiH) kojih je više od 1.000, a kod nas je za sada njih 29, od kojih se mnoga od njih ne zalažu za prava i rješavanje problema boraca", kaže Savčić. 

On je podsjetio da demobilisani borci u Srpskoj, koji imaju 60 i više godina, imaju mjesečni borački dodatak, za razliku od FBiH. 

"Mislim da smo načinili iskorak, ali ne veliki. Nije se moglo danas ni očekivati da budu svi problemi riješeni. Saglasili smo se da društvena briga i socijalna osjetljivost Vlade prema kategorijama koje su stvarale Srpsku mora biti vidljivija", rekao je Savčić i dodao da je prije sedam godina sačinjen registar demobilisanh boraca, ali da je potrebno sačiniti registar socijalnih davanja da bi bile spriječene zloupotrebe. 

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović istakao je da se u Srpskoj poštuje zakonska regulativa koja se odnosi na boračke kategorije i da je neophodna dodatna briga o nezaposlenim borcima.

On je rekao da je na današnjem sastanku dogovoreno da se kroz mjesec dana potpiše memorandum između Vlade i BORS-a kroz koji bi se posmatrala sva zakonska regulativa koja definiše prava boračke populacije i napravila analiza ispunjavanja prava boraca.

"Memorandumom bi se brzo našla i rješenja za pitanja koja nisu regulisana zakonom kako bi se ova populacija ohrabrila i kako bi im se poboljšao standard",dodao je Savanović.

Ministar je rekao da je jedan od prijedloga današnjeg sastanka i da se pomogne kroz određene subvencije električne energije kod nezaposlenih boraca koji nemaju nikakva ili su primanja minimalna.

"Bilo je riječi i o tome kako završiti stambeni program preostalih porodica poginulih kojima to nije riješeno, a koji imaju na to pravo",dodao je Savanović.

On je rekao da je akcenat današnjeg sastanka bio i na nezaposlenim demobilisanim borcima kojih ima 14.094.

"To je naša dodatna briga i danas smo tražili modalitete kako da pomognemo tim ljudima. Mislim da smo blizu rješenja kada su u pitanju određene subvencije", dodao je Savanović.

Prema njegovim riječima, na sastanku je bilo riječi o programu zapošljavanja boraca u proteklom periodu, uz konstataciju da je program dobar, ali da nije na najbolji način iskorišten.

"Uradićemo analizu učinjenog i donijeti zaključke da bi to u narednom periodu bilo produktivnije i efikasnije", naglasio je Savanović.

On je poručio da Vlada i društvo moraju pokazati dodatni senzibilitet da se pomogne ovoj populaciji.

Sastanku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i premijera Srpske Željke Cvijanović sa delegacijom Boračke organizacije prisustvovao je i ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija.

Tagovi:

Ostale vijesti