Rat, voda, droga i 9. januar na sudu (2)

Autor:

Pregled odabranih tekstova iz jutrošnje štampe.

NOVA ODBRANA 9. JANUARA

RS priprema odgovor na novu tužbu Bošnjaka i Hrvata Ustavnom sudu BiH kojim ponovo pokušavaju da ospore obilježavanje 9. januara - Dana Republike.

EuroBlic piše da predsjednik ''NSRS'', Nedeljko Čubrilović zakazao prvu sjednicu Tima za pripremu odgovora u učešću u odbrani povodom zahtjeva deset delegata u Vijeću naroda za ocjenu ustavnosti člana 2 stav (1) Zakona o Danu Republike.

Osam Bošnjaka i dva Hrvata u Vijeću naroda RS ponovo su tužila RS Ustavnom sudu BiH tražeći da se 9. januara - Dan Republike proglasi nustavnim, uz tvrdnju da je taj dan ''odraz političke volje samo jednog naroda i da privileguje samo Srbe dok druge stavlja u diskriminarajući položaj''.

MORATORIJUM NA RATNE TEME NEMOGUĆE ISPOŠTOVATI

Dogovor čelnika Srbije, Hrvatske i BiH o moratorijumu na izjave o prošlosti koji je prekjuče postignut u Mostaru nesprovodiv je u praksi zbog predizborne kampanje u BiH, tvrde analitičari.

''Ako domaćim političarima izbijete iz vokabulara priče o tome ko je kriv za rat i ko je kome učinio više zla oduzeli ste im više od polovine tema kojima homogenizuju svoje biračko tijelo. Moratorijum na izjave iz prošlosti moguće je ispoštovati jedino ako iza toga  stoji neka od najmoćnijih država svijeta'', kaže za EuroBlic analitičar Pejo Gašparević.

 RAST PRODAJE FLAŠIRANE VODE I BIH

Vruće ljeto i suša tokom prošle godine povećali su potražnju za flaširanom vodom u Bosni i Hercegovini, koja je u 2017. godini zabilježila veliki rast i obim prodaje, navodi se u izvještaju "Euromonitora", ugledne evropske konsultantsko-istraživačke kuće.

Otrovi u plastičnim flašama?

"Još jedan trend je sve veća popularnost velikih paketa vode (od pet do šest litara) za potrošnju u domaćinstvu, što je takođe uslovljeno nedostatkom vode u cijevima", stoji u njihovom nalazu, prenose Nezavisne novine.

Domaći proizvođači vode "Vitinka" i "Oaza" imali su najveće povećanje udjela u off-trade (marketi i tržni centri) prodaji tokom 2017. godine. "Vitinka" je ostvarila dobit na uštrb "Sarajevskog kiseljaka", preuzimajući dio prostora na policama izvan "Konzumovih" prodajnih mjesta, ali "Kiseljak" ipak ima udobnu lidersku poziciju u segmentu flaširane vode.

BRISEVIMA PROTIV DROGE U ŠKOLAMA

S površina u školskim prostorijama u RS biće uzimani brisevi, kako bi se utvrdilo eventualno prisustvo droge u školama. To je predviđeno ovogodišnjim operativnim planom za realizaciju Strategije nadzora nad opojnim drogama i suzbijanja zloupotrebe opojnih droga u RS od 2016. do 2021. godine, pišu Nezavisne.

Ovogodišnji operativni plan, koji je nedavno usvojila Vlada RS, ima pet polja djelovanja, a jedan od akcenata je na tome da se spriječi dostupnost narkotika djeci školskog uzrasta.

Milan Latinović, predsjednik Komisije za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga Vlade RS, potvrdio je za "Nezavisne" da je za ovu godinu u planu istraživanje prisustva tragova droge u školama.

"Postoje testovi koji se koriste, odnosno uzimaju se brisevi s površina u školama, sportskim dvoranama, toaletima, i otkriva se da li postoji prisustvo droga u tim prostorijama", pojasnio je Latinović.

Istakao je da je ova aktivnost značajna, jer se podiže disciplina i pokreću se nastavnici te učenici i njihovi roditelji na aktivniji odnos prema borbi protiv zloupotrebe droga.

Tagovi:

Ostale vijesti