BRAVO: Lepe su, jer su preživele PAKAO! (FOTO)

Autor:

U Indiji ima mnogo lepotica. Ten i kosa su ono na čemu im žene iz drugih delova sveta zavide. Međutim, ovim lepim Indijkama zavidimo na hrabrosti i dostojanstvu.

Povodom Dana žena, u Indiji je održana modna revija na kojoj su manekenke bile žene žrtve napada kiselinom.

Revija je održana u okviru kampanje "Stop Acid Sale", a cilj je da se podigne svest javnosti o tome da se u Indijižene i dalje "kažanjavaju" tako što se na njih baca kiselina!

Bez obzira na to što napadači mogu dobiti zatvorsku kaznu od osam do 12 godina u zavisnosti od stepena nanetih povreda, za to delo može se položiti kaucija i novi slučajevi se i dalje beleže.

Aktivisti koji se bore protiv toga zatražili su i da indijska vlada reguliše prodaju kiseline zvanu "tezaab", koja se koristi za uklanjanje rđe, ali i za napade.

Nekoliko žena koje su preživele te napade iskoristile su modnu reviju i Dan žena da javnosti pošalju snažnu poruku o paklu kroz koji su prošle, ali i dalje prolaze zbog stigme koja ih prati.

Pogledajte fotografije:

Bez obzira na to što njihova lica i tela imaju ožiljke, one se dostojanstveno i odlučno bore kako bi zaustavile zločin i nove žrtve.

Lakmi Agarval je jedna od njih, a kaže da je ožiljci koje ima na svom licu podsećaju na ograničenost društva u kojem živimo.

"Moji ožiljci su moj motiv da se i borim za bezbednije društvo", kaže Agarval i dodaje: "Ponosne smo što smo žene i niko nam ne može oduzeti tu titulu koja je sinonim za ljubav i mir", rekla je.

Ona je napad doživela 2005. kada je imala 15 godina - a kiselinu na nju je bacio muškarac čije udvaranje je odbila. 

I druge učesnice ove modne revije, u jednom tržnom centru u Mumbaju, su javno govorile o napadima koje su doživele, o patnji koja ih zbog toga prati ceo život, ali i o svojoj odlučnost da se bore za pravdu i stvore sigurnije društvo za žene.

Ostale vijesti