Banjaluka: Poseban program za školski sport

Autor:

"Nastojali smo da budemo maksimalno objektivni i da raspodjela ne zavisi od toga ko je na kojoj funkciji u klubu, već isključio na osnovu rezultata i rada klubova", naglasio je Igor Radojičić.

0
A- A A+
gradska uprava, opština, banjaluka Foto: MONDO/Vedran Ševčuk

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, uručio je danas rješenja o sufinansiranju programskih aktivnosti sportskih organizacija (klubova) po Osnovnom programu, definisanih jednogodišnjim programom, a koja se dodjeljuju na osnovu novih kriterijuma i bodovnika gdje se u prvi plan stavljaju rezultati i rad sportskih organizacija, objavljeno je na sajtu Gradske uprave.

Radojičić je rekao da su prilikom izrade programa u prvom planu bili uspjesi, status i rad sportskih klubova. On je naveo da su predstavnici 58 klubova danas dobili rješenja o sufinansiranju, te da je Grad za te potrebe izdvojio 860.000 KM iz budžeta.

"Veoma sam zadovoljan onim što je urađeno u ovom domenu. Najbolje svjedočanstvo su sami klubovi i sportisti od kojih imamo vrlo visok stepen podrške za ovaj posao. Nastojali smo da budemo maksimalno objektivni i da raspodjela ne zavisi od toga ko je na kojoj funkciji u klubu, već isključio na osnovu rezultata i rada klubova", naglasio je Radojičić.Gradonačelnik je dodao da Grad Banja Luka intenzivno radi i na poboljšanju sportske infrastrukture sa namjerom da se izgrade tri nove sportske dvorane, zatim teretane u prirodi i trim staze.

"Poseban program spremamo za školski sport. Želimo da vratimo sport u škole, da proširimo bazu, da se što više mladih i djece uključi u sportske aktivnosti", podvukao je Radojičić.Načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Dragan Banjac, kazao je da je Gradskoj upravi i nadležnom odjeljenju veoma stalo da proces dodjele sredstava bude javan i da bude vođen u saradnji sa klubovima i sportistima.

"Ovdje smo da kažemo da je ovo politika zbog sporta, a ne sport zbog politike. Želimo da čujemo i predstavnike sportskih klubova, sve njihove primjedbe, sugestije i da sve ono što je dobronamjerno i u korist sporta, da uvažimo. Ovo je možda prvi put u zadnjih desetak godina u Banjoj Luci da je sve prošlo korektno i bez disonantnih tonova među sportskim klubovima", istakao je Banjac.

 Vladimir Branković i Rukometnog kluba Borac m:tel, zahvalio je Gradskoj upravi na podršci koja traje već godinama. On je naglasio da nije dobra praksa da se sredstva dodjeljuju u martu ili aprilu i izrazio zadovoljstvo zbog najave gradonačelnika da će ta praksa ubuduće biti promijenjena.

Kajakaš Darko Savić, rekao je da ne želi da ulazi u visinu sredstava koju je dobio njegov klub niti u budžet, već da sportistima i klubovima mnogo znači što iza njih stoje gradonačelnik i Gradska uprava, te da je stvorena pozitivna atmosfera među klubovima i sportistima.

Podsjećamo, usvajanjem srednjoročnog dokumenta, odnosno Programa razvoja sporta grada Banje luke za period 2018-2022. godine stekli su se uslovi za donošenje pravilnika o kriterijumima, uslovima i načinu sufinansiranja programa sportskih organizacija i manifestacija od interesa za Grad kao i jednogodišnjeg Programa razvoja sporta Grada Banja Luka sa prioritetnim oblastima finansiranja za 2018. godinu.

Upravo ovim jednogodnišnjim programom definisani su prioriteti finansiranja sporta u Banjoj Luci, počevši od dostupnosti sporta, školskog sporta pa do takmičarskog.

Stoga, danas su uručena rješenja sportskim organizacijama koja se sufinansiraju iz Osnovnog programa, a ostalim sportski organizacijama, kojima se sufinansiraju projekti/programi po Posebnom i Dopunskom programu, rješenja će biti uručena poštom.

Tagovi:

Ostale vijesti