„Damljenje” Osmog marta

Od svih osmomartovskih običaja najgori je prečesta upotreba riječi „dama”.

„Damljenje” Osmog marta Foto: MONDO/Željko Svitlica

„Dama” se tokom godine skoro nigdje i nikada ne pojavljuje.

 Osim kada sportski komentatori iz spiska fraza tokom prenosa utakmice u kojoj igra fudbalski klub „Juventus“ kažu:„stara dama”.

A onda dođe Međunarodni dan žena i sa vrhova svih važnih zgrada i iz svih zvaničnih tastatura stigne čestitka: „našim dragim damama srećan 8. mart”. Nude popuste i besplatan ulaz i prevoz. Razbacuju se slatkim riječima:

 „Svim damama čestitamo...”

„Drage naše dame...”

„Dan posvećen damama...“

Muškarci sa cvijećem umotanim u foliju pretrčavaju ulicu. Cvjećare su krcate i mirišu na vodom isrpskane ruže. Sve liči na Nikoljdan ili novogodišnje praznike.

„Dama“ - to je laž. To je plastični cvijet podignut sa ceste.

Istog dana, Osmog marta uveče, na autobuskim stајаlištima stoje naše žene u sivim i crnim jaknama, čekaju autobuse za gradska i prigradska naselja. Rade sto poslova (stalne, povremene, dodatne i privremene).

Nose kese iz marketa i poneki cvijet u rukama. Sve brige porodice i ovog svijeta su u njihovim glavama. Kao i tokom onih prošlih, gorih godina. Sva hrabrost i istrajnost stanuje u tim ženama.

Za mnoge od njih život može stati u „preturili smo i to preko glave”' i u ''deveranje''. U „šta je bilo, bilo je” i „pomozi Bože, biće bolje“

U dva-tri uzdaha, sakrivene suze i trčanje da se odmah nešto uradi po kući, da se ne misli na brige.

Neki ljudi se u ćutnji muče, pate, bore se, žive i rade, primaju udarce, padaju i ustaju, odgajaju djecu. I cijelim putem prolaze uzdignute glave gotovo bez glasa i bez žaljenja i sa kamenim dostojanstvom.

Najčešće - to su žene.

A imate oči i ako imate sreće, čestitajte im i uputite pokoju riječ ohrabrenja.

Samo bez „damljenja“.

Tagovi: