"Nisam je ubio, ugušila se"

Autor:

Danski pronalazač Peter Madsen optužen za ubistvo švedske novinarke Kim Val u njegovoj podmornici avgusta prošle godine, negira da je napravio zločin.

Evropa i svet bili su šokirani nakon što se saznalo da je 30-godišnja novinarka ubijena, a potom su delovi njenog tela pronađeni na raznim delovima obale kod Kopenhagena.

Kim Val je bila gošća 47-godišnjeg danskog pronalazača Petera Madsena u njegovoj podmornici avgusta prošle godine. Želela je da sa njim napravi reportažu, jer je u Danskoj poznat po pravljenu podmornica, ali i ideji da sam napravi svemirsku raketu u kojoj bi odleteo u kosmos.

Šveđska novinarka, nažalost, nije izašla živa iz podmornice. Poslednji put je viđena živa 10. avgista. Njen leš je pronađen 11 dana kasnije kod Kopanhagena. Bila je bez ruku, nogu i glave!

DNK analizom je utvrđeno da je to švedska novinarka, čiji je nestanak prijavio njen momak 12. avgusta. Njeno telo, odnosno delovi tela, isplivali su nedaleko od mesta na kojem je potonula podmornica na koju se novinarka ukrcala sa pronalazačem Madsenom.

Prvog dana suđenja, Madsen je danas negirao da je ubio novinarku.

 On je pred sudom rekao da se Kim Val ugušila u podmornici usled curenja gasa, a da se potom "rešio" njenog tela. Rekao je da je "morao" da je iseče kako bi je lakše izneo iz podmornice i kako bi u podmornici bilo "normalno" stanje, priznajući da tada baš i nije "racionalno razmišljao".

Madsen je optužen za ubistvo 30-godišnje novinarke, ali i za krivično delo "seksualnog zlostavljanja posebno opasne prirode". Ovo zato što je forenzika pokazala da su genitalije Kim Val bile izbodene.

Prema optužnici i tvrdnjama tužilaštva, Val je ubijena ili davljenjem ili tako što joj je presečn grkljan. Ako Madsenu bude dokazana krivica, čeka ga doživotna kazna zatvora.

"Izjašnjavam se da nisam kriv, nisam ubio Kim Val", rekao je Madsen pred sudom u Danskoj.

On je rekao da se Kim Val ugušila usled curenja gasa nakon kvara u podmornici, a sve se dešavalo dok je on bio na palubi, pripremajući se za zaranjanje.

"Vratio sam se da otvorim poklopac, a onda su počeli najgori minuti u mom životu. Nisam mogao da ga otvorim, jer je motor usisavao vazduh iz kabine. Potom sam čuo Kim", ispričao je on.

Kada je došao do nje, zatekao je, tvrdi, mrtvu.

"Nije davala znake života. Kleknuo sam pored nje, udarao sam je po obrazima da je povratim", kaže ovaj danski pronalazač.

Tokom prvog dana suđenja, tužioci su izneli i podatak da su na Madsenovom kompjuteru, u pretrazi zatekli i pojam "obezglavljivanje devojaka" i to samo nekoliko sati nakon što je krenuo u vožnju podmornicom sa Kim Val. Takođe, pronašli su u njegovom kompjuteru i preuzete video snimke stvarnih ubijanja žena.

Na odeći koju je nosio tokom ovog užasa, istražitelji su pronašli njegovu spermu.

Madsen je negirao da je imao bilo kakav seksualni odnos sa Kim Val.

Inače, on je tokom istrage menjao iskaze. Najpre je izjavio da je novinarku, živu i zdravu, iskrcao u luci u Kopenhagenu u noći između 10. i 11. avgusta, da bi potom preinačio iskaz. Rekao je potom da se "dogodila nesreća na podmornici koja je dovela do smrti Kim Val" i da ju je potom "sahranio u moru".

Iz policije u Kopenhagenu kažu da je telo novinarke pronađeno sa privezanim metalom kako ne bi isplivao na površinu, kao i da su na lešu pronađene povrede koje upućuju na to da je neko iz njega pokušao da istisne sav vazduh kako bi time sprečio da izroni na površinu.

Presuda o ovom slučaju očekuje se krajem aprila.

Ostale vijesti