• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ataman došao, Štimac zaboravio da igra košarku

Autor mondo.rs

Kako je najkorisniji igrač Lige šampiona, dabl-dabl mašina kod Saridže i Perasovića, MVP 6. kola Evrolige... postao "garbage time" opcija preko noći? To zna samo poznati turski trener.

 Ataman-i-Stimac-sta-se-dogadja-u-Efesu-2017/18 Izvor: MN PRESS

Turski stručnjak Ergin Ataman (52), koji je 2000. odveo Efes na Fajnal for Evrolige, a u dva navrata na klupi najuspešnijeg turskog košarkaškog kluba osvojio samo jednu titulu prvaka države, dobio je priliku treći put da vodi plavo-bele prošlog decembra kada je otkaz dobio Velimir Perasović (53).

Efes je 16. decembra, dan posle poraza od Baskonije 81:82, smenio hrvatskog trenera kojeg je na leto 2016. doveo upravo zbog njegovih uspeha (i efekne košarke) na klupi tima iz Vitorije.

Međutim, u konkurenciji neprikosnovenog Fenerbahčea, Perasović za nepunih godinu i po dana nije uspeo da osvoji trofej, ali ni uspostavi kontrolu nad dobro plaćenom legijom stranaca iz "Abdi Ipekči" dvorane, a skor 7-2 u turskom prvenstvu i 3-9 u Evroligi bio je dovoljan povod da se vlasnici kluba treći put obrate Atamanu.

S obzirom na to da se prošlog juna rastao sa Galatasarajem posle pet sezona u tom klubu, Atamana ništa nije sprečilo da se vrati u klub koji je vodio od 1999. do 2001, odnosno od 2008. do 2010. godine, ali i pokaže ekipi da je rešen da popravi stvari na bolje i to bolnim rezovima i zamenama uloga dotadašnjim nosiocima igre.

U kojoj meri je uspeo najbolje svedoči skor Efesa od odlaska Perasovića: 6-3 u turskom prvenstvu, 3-10 u Evroligi, ali i osvojen Kup pobedama nad Fenerom, Darušafakom i Tofašom. U poređenju sa Perasovićevih 10-11, Ataman je trenutno na 12-13 uz opasku da je ovog četvrtka u 25. kolu Evrolige doživeo četvrti uzastopni poraz u ovom takmičenju i ostao "zakucan" na začelju tabele.

Makabi još jednog hrvatskog stručnjaka, Nevena Spahije, ubacio je Efesu 15 trojki u "Ipekčiju" iz 24 pokušaja (62,5), nadskočio domaćina pod oba koša (15 ofanzivnih skokova, 25:38 ukupno) i zabeležio lagan trijumf u utakmici u kojoj se razlika u korist gostiju kretala od 10 do 17 razlike tokom drugog poluvremena: Efes - Makabi 81:94 (21:20, 21:23, 20:24, 19:27).

Efes je pao na skor 4-9 na svom parketu, a 6-19 ukupno.

EFEMAC
Izvor: YouTube



Reklo bi se da Ataman, za sada, nije promenio mnogo u ekipi kojoj je pridodat Soni Vims - bek koji je odmah po dolasku dobio od trenera sve ključeve igre tima pa je danas bio najefikasniji sa 21 poenom za šta mu je bilo potrebno 20 šuteva iz igre i još dva sa linije penala. Amerikanac je zabeležio šest asistencija, uz četiri izgubljene lopte, pa je meč završio sa indeksom 19 mada je suština da Efes nijednog trenutka u drugom poluvremenu nije bio blizu povratka u makar egal završnicu…

Neki igrači su dobili značajnije uloge kod Turčina, a neki sklonjeni na marginu dešavanja. Jedan od njih je lider tima iz Perasovićevog vremena i statistički najkonkretniji igrač Efesa, srpski centar Vladimir Štimac (30, 211) koji je prošle sezone 1+1 ugovor sa sadašnjim klubom zaslužio impresivnim igrama u Superligi Turske i FIBA Ligi šampiona.

Štimčeva uloga u ekipi devalvirala je od prvog Atamanovog ulaska u svlačionicu, o čemu nedvosmisleno govore i brojke. U poslednja tri Perasovićeva meča u Evroligi, Štimac je igrao 24, 34 i 29 minuta uz dva dabl-dabl učinka: 19/10, 12/8 i 10/17 na pomenutom meču sa Baskonijom.

U prva tri duela pod vođstvom novog trenera, najkorisniji igrač prvog izdanja FIBA Lige šampiona 2016/17, sa indeksom korisnosti 19,9 i prosekom od 13,3 poena i 9,5 skokova, igrao je 15, 15 i 7 minuta za 7/8, 6/6 i 2/3 poena i skoka u svakom od mečeva.

Da li je Štimac preko noći zaboravio da igra košarku?

Teško je reći, ali da jednostavno nije želeo da ga koristi na način na koji su to radili Perasović, Ufuk Saridža, Dejan Radonjić i ostali treneri prethodnih sezona, Ataman je pokazao u svakoj od svojih 25 utakmica na klupi. Osim u jednoj kada je u Moskvi gubio blamoidnom razlikom (110:79 na kraju) pa ponudio osvajaču medalja sa olimpijskih igara i svetskih i evropskih prvenstava priliku da se iskaže u "garbage time" periodu meča što je osvedočeni profesionalac iz Beograda prihvatio i postigao deset poena uz 12 skokova i tri blokade.

Štimac je sa Perasovićem na klupi igrao najbolju sezonu u karijeri u međunarodnim takmičenjima, računajući Evroligu, Evrokup i FIBA Ligu šampiona, na 12 utakmica bio je jedan od evroligaških lidera u indeksu korisnosti (19,41), uz proseke od 13,83 poena i 8,08 skokova, što ga je činilo Top 10 igračem u oštroj konkurenciji 16 najboljih timova Evrope.

Perasović je sa renoviranim timom počeo sezonu u Evroligi skorom 0-5, koja je u velikoj meri odredila nejgovu sudbinu zapečaćenu u decembru, bez obzira što je od tog trenutka Efes dočekao Atamana sa skorom 3-4. Zloslutnu seriju poraza od starta sezone Štimac je prekinuo MVP partijom u 6. kolu.

Od Atamanovog dolaska, ove kategorije drastično su opale: indeks uspešnosti 9,07, poena 5,15, skokova 4,84, uz samo jedan dabl-dabl u već pomenutom "lemanju" u Moskvi za razliku od četiri dabl-dabl partije u prvih 12 kola.

Štimac je kod Perasovića samo jednom igrao manje od 19 minuta, a beležio utakmice sa po 30, 32 i 34 minuta u igri, dok je kod Atamana proveo 20 minuta na parketu samo u meču sa CSKA, a imao i nastupe od šest, sedam, osam minuta ulazeći s klupe.

Večeras je šutnuo tri puta i ubacio jednom za dva poena i pet skokova tokom devet minuta na parketu.

Važno je reći još nešto, za kraj. Bešiktaš je prošle sezone sa Štimcem u timu deklasirao Efes u polufinalu plej-ofa prvenstva Turske, a u presudnoj četvrtoj utakmici nekadašnji reprezentativac naše zemlje postigao je 18 poena uz 12 skokova za pobedu crno-belih od 65:91 i plasman u finale u kojem je Fenerbahče, ipak, bio za klasu iznad. Sezonu 2016/17 ovaj 30-godišnji Beograđanin završio je sa prosekom od 14,3 poena i 10 skokova što ga je činilo najboljim skakačem Superlige.

Sada je epizodista, eto tek onako...

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC