Sablju Mihaila Obrenovića doneli zbog Vučića

Sablju koja je doneta pred srpskog predsednika večeras u Rumuniji, davne 1863. godine knez Mihailo Obrenović poklonio je plemiću Aleksandru Joanu Kuzi u znak zahvalnosti...

Jednodnevnu zvaničnu posetu Rumuniji predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je završio na večeri koju je u njegovu čast priredio Klaus Johanis, a za tu priliku je iz muzeja u Bukureštu doneta sablja koji je svojevremeno rumunskom plemiću Aleksandru Joanu Kuzi poklonio knez Mihailo Obrenović.

Vučić je u obraćanju tokom večere rekao da i ta sablja pokazuje kakvo je prijateljstvo između dve zemlje.

"Ova sablja pokazuje koliko je dobro i dugotrajno naše prijateljstvo", rekao je srpski predsednik.

Sablju je, inače, 1863. godine, knez Mihailo Obrenović poklonio plemiću Aleksandru Joanu Kuzi u znak zahvalnosti za pomoć prilikom prebacivanja oružja iz Rusije u Srbiju.

Krajem 1862. godine, naime, preko teritorije tog plemića prošao je konvoj kojim je oko 500 ljudi iz Rusije u Srbiju prebacilo 40.000 pušaka, 10.000 karabina, 30.000 pištolja, a konvoj su prilikom prolaska kroz Rumuniju štitili vojnici pod komandom Aleksandra Joana Kuze.

Turska diplomatija tražila je od Rumuna da zaustave transport, ali je Kuza njima, Britancima i Austrijancima rekao da ne zna ništa o tom konvoju.

Nakon što je oružje stiglo u Srbiju, rumunski oficiri koji su štitili transport bili su pozvani na proslavu, a nešto kasnije Mihailo Obrenović poklonio je paradnu sablju, izrađenu u Beču, plemiću Kuzi, dok su oficirima poklonjena 24 pištolja.

Na sablji je ugravirano: AMICUS CERTUS IN RE INCERTA, odnosno "Pouzdan prijatelj u teška vremena".

Na rukohvatu se nalazi lik Svetog Andreja, zaštitnika Srbije, kao i lav i orao, simboli Rumunije i Srbije, kako se bore sa zmijom, koja simbolizuje Tursku. Sablja je ukrašena dijamantima i smaragdima.

Prilikom predaje ove sablje Kuzi, uspostavljeni su diplomatski odnosi Srbije i Rumunije, a sablja se sada čuva u bukureštanskom muzeju Kotroceni.

Ostale vijesti