Brifing: Ko laže Vučića, kako će dalje Zvizdić

Autor:

Pročitajte i da li će glasački listići biti skenirani u oktobru, nove reakcije na promjenu Ustava SPC i najavu istorijskog susreta američkog i sjevernokorejskog predsjednika.

Brifing: Ko laže Vučića, kako će dalje Zvizdić Foto: Vesna Kerkez, mondo.ba

Ništa od skeniranja listića do 2020. godine

Iako je Predstavnički dom parlamenta BiH usvojio izmjene Izbornog zakona BiH kojim se, između ostalog, predviđa skeniranje glasačkih listića, od toga, po svemu sudeći, na predstojećim, oktobarskim izborima neće biti ništa, već je izvjesnije da to bude za dvije godine.

Ukoliko izmjene ovog zakona dobiju podršku i u Domu naroda (što je vrlo teško i sudeći prema glasanju u Predstavničkom domu sedam delegata će glasati za, a osam protiv), problem će biti obezbijediti novac za uvođenje novih tehnologija, a ukoliko se i to uradi, veliko je pitanje da li se za svega nekoliko mjeseci može okončati međunarodni tender za nabavku opreme koji mora biti raspisan.

"Da se ja pitam, bilo bi realno, ali znajući kako rade naše vlasti i Centralna izborna komisija, onda ne vjerujem. Nije bilo para za prozirne kutije, za šta je trebalo 120.000 KM, onda da ne pričamo o ovome. Od ovog izbornog ciklusa teško da će biti moguće jer ne vjerujem da će se neko potruditi da to sprovede", rekao je za "Nezavisne" Damir Bećirović, jedan od poslanika Predstavničkog doma parlamenta BiH, koji je i predložio izmjene u smjeru da se uvede skeniranje glasačkih listića i elektronska registracija birača.

Uz Zvizdića samo 14 poslanika

Avaz danas piše da sedam mjeseci uoči opštih izbora u Bih ni zvanično ne postoji parlamentarna većina u Predstavničkom domu.

Izlaskom Safera Demirovića iz Kluba SDA i Borislava Bojića iz Kluba SDS-a doći će, piše list, i do drugih promjena u odnosu snaga vlasti i opozicije u ovom domu.

Postavlja se pitanje da li predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizidić sada ima legitimitet da bude na čelu tog organa, pita se Avaz, naročito ako se zna da njegov kabinet ima podršku samo poslanika SDA, SDS-a, HDZ-a BiH i NDP-a, a te stranke imaju ukupno 14 poslanika.

Promjena Ustava SPC nije proces od juče

Sekretar Komisije Svetog arhijerejskog sabora za reviziju Ustava SPC protojerej stavrofor Velibor DŽomić rekao je da niko sa sigurnošću ne može da tvrdi da li će Sabor usvojiti prijedlog ustava ili će njegove izvjesne odredbe biti izmijenjene ili dopunjene.

DŽomić je naglasio da nema nikakve spektakularnosti u vezi sa revizijom Ustava, iako su već nekoliko dana iznošene razne spekulacije o motivima njegovog pisanja u koje su se uveliko uključili i tabloidi.

On je podsjetio da posljednje štampano izdanje Ustava SPC datira iz 1957. godine, te je stoga bilo neophodno pristupiti reviziji da bi, sa jedne strane, bile usklađene ustavne odredbe u cijelom tekstu, a, sa druge, razrađene pojedine odredbe.

"To nije proces koji je počeo juče, a ova komisija je radila punih šest godina na prijedlogu Ustava koji je dostavljen svim arhijerejima i koji će se o njemu izjasniti na predstojećem zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora", rekao je DŽomić za "Politiku".

Vučiča lažu!

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da strahuje da će međunarodna zajednica i Priština ispostaviti Beogradu papir u kojem će pisati samo da Srbija priznaje nezavisnost Kosova, ali je poručio da ne postoji ucjena koja može natjerati Srbiju da to prihvati.

Dačić smatra da dio međunarodne zajednice i Albanci sa samoproglašenog Kosova lažu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, odnosno da ne žele kompromis sa Beogradom, nego samo priznanje.

"Vučiću stalno govorim, pošto vidim da se muči, da se vrši veliki pritisak da Srbija normalizuje odnose sa Prištinom da bi imala evropski put, a ne kaže se Prištini da oni učine napor ka normalizaciji. Imajući u vidu iskustvo, siguran sam i upozoravam Vučića da ga lažu sve vreme, da neće kompromis i da traže priznanje", rekao je Dačić za RTS.

Tramp i Kim za istoriju

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un pozvao je američkog predsjednika Donalda Trampa na sastanak, a Tramp je rekao da će prihvatiti poziv, što predstavlja preokret bez presedana u odnosima dve zemlje, javio je BBC.

Južnokorejski zvaničnici u Vašingtonu, koji su objavili da bi dvojica lidera mogla da se sastanu već u maju, usmeno su prenijeli Kimovu poruku Trampu i poručili da je sjevernokorejski lider "posvećen denuklearizaciji". Opširnije OVDJE.

Tagovi:

Ostale vijesti