Problemi u "krevetu"? Evo kako da ih rešite

Autor:

Lako je i ne košta ništa.

Istraživanje urađeno u Americi je pokazalo da jedna trećina odrsle populacije ne spava dovoljno. Takođe, čak 45 odsto žena i 31 odsto muškaraca imaju probleme u vezi sa svojim seksualnim životom.

Da li jedno utiče na drugo? Da!

Mnogi seks i spavanje imaju na istom mestu: u svojoj spavaćoj sobi. Takođe, nedostatak sna i nedostatak seksa često imaju istu osnovu: stres. I ono što je najvažnije u vezi s ovim problemom: loš san može uzorkovati loš seks, i obrnuto.

Zaključak?

Spavajte više i imaćete bolji seks, ali i obrnuto. Lako je to reći, ali kako postići?

Pre svega, morate naći vreme za sebe i za odmor. Umorne osobe ne mogu biti zainteresovane za seks.

Mnoge žene se žale da su suviše iscrpljene dnevni obavezama da bi uopšte mislile o tome. Takođe, žene više nego muškarci imaju probleme sa spavanjem. Nedavna studija je pokazala da su žene koje imaju barem sedam sati sna više zainteresovani za seks. Takođe, samo jedan sat spavanja duže doveo je do povećanja seksulane želje sledećeg dana za 14 odsto. Ista studija je pokazala i da više sna automatski znači i intenzivniji orgazam.

Kod žena u menopauzi problemi sa spavanjem direktno su povezani sa seksualnim problemima. U stvari, problemi spavanja bili su jedini simptom menopauze za koji je pronađena takva direktna veza. Ali, i među mlađim ženama postoji taj problem jer one koje su tek postale majke, na primer, takođe malo spavaju i malo su zainteresovane za seks. Žene koje imaju decu školskog uzrasta i koje rade puno radno vreme, često pate od nesanice, jer su premorene i pod stresom, ali nisu i zadovoljne svojim seksualinim životom.

A muškarci? I očevi se bore i sa stresom, a postoje dokazi da stres i neprespavane noći i kod njih loše utiču na libido, ali u manjoj meri nego kod žena, a razlog su - hormoni.

Nedovoljni spavanje i stres oslobađaju kortizol, a kortizol smanjuje testosteron koji igra glavnu ulogu u seksualnom životu žena i muškaraca. Međutim, muškarci imaju znatno više testosterona nego žene.

Istraživanje je pokazalo da loš san smanjuje nivo testosterona kod mškaraca, što nas vraća na početakove priče i povezanost sna i seksa.

Zaključak?

Spavajte! Ali da biste to mogli, prvo se morate izboriti sa stresom kojem ste eventualno izloženi jer hormon stresa - kortizol može uzrokovati insomniju. Dobra vest je da se isti hormon manje luči nakon orgazma, što zanči da bi sebe trebalo da naterate da imate seks sa svojim partnerom baš onda kada ste pod stresom i kada vam "nije ni do čega".

S druge strane, hormon ljubavi - oksitocin, naš organizam proizvodi nakon orgazma, a pomaže nam, između ostalog, i da bolje spavamo.

I estrogen, koji se luči kod žena nakon orgazma, dovodi do kvalitetnijeg spavanja.

Kao što vidite lako je - dobar san može pomoći u ublažavanju seksualnih problema, a dobar seks može pomoći onima koji pate od problema sa spavanjem.

Stručnjaci sugerišu da se pridržavamo rasporeda, kako za spavanje, tako i za seksualne "susrete". Ne preskačite ništa od toga!

Ostale vijesti