Bijeljinski Eskobar, fatalna Saška i skupe banke

Autor:

U Mondo brifingu o bankarskim uslugama, fatalnim ženama, kokainu i imenima.

Bijeljinski Eskobar, fatalna Saška i skupe banke Foto: Vesna Kerkez, mondo.ba

BANKARSKE USLUGE SVE SKUPLJE

Banke u RS prošle godine uzele su od građana oko 125 miliona maraka po osnovu provizija i naknada.

Naplaćeni iznos naknada i provizija povećava se iz godine u godinu, a razlog je što banke stalno poskupljuju svoje usluge. Posljednje izmjene u gotovo sve i jednoj banci u Srpskoj bile su početkom godine, a građani se žale da osim paprenih računa za dadžbine plaćaju izuzetno skupe usluge bankama, piše ''EuroBlic''.

U nekim bankama poskupilo je vođenje tekućeg račina, naknade za kartice, neke naplaćuju proviziju sa uplate na račun drugog korisnika, internet bankarstvo je poskupilo, a rijetko koja banka ne naplaćuje provjeru stanja na bankomatima.

ESKOBAR IZ BIJELJINE

Mirko Živanović (43) iz Bijeljine uhapšen je u velikoj međunarodnoj akciji ''Nana'' u kojoj je zaplijenjeno 100 kilograma ''čistog'' kokaina iz Kolumbije saznaje ''Euroblic''

Živanovi, inače državljanin BiH i Holandije uhapšen je u Hrvatskoj. Kokain čija je ulična vrijednost procijenjena na više od tri miliona evra otkriven je 3. marta ove godine na brodu u Rijeci koji je prevozio ''miješani metal'' iz Južne Amerike za Hrvatsku.

U velikoj akciji učestvovale su policije Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Holandije, Španije, Italije, Paname i Kolumbije i američka DEA.

Kao vođa narko-grupe označen je Stjepan Prnjat, rođen u Zenici, ali sa hrvatskim državljanstvom.

SAŠKA FATALNA I NA SUDU

"Voljela bih se naći oči u oči sa sveštenikom jer imam dosta toga da ga pitam", izjavila je u petak Modričanka Saška Kovačević (23), poznatija kao Fatalna Saška, i to u Doboju, gdje je u Osnovnom sudu počela glavna rasprava u slučaju seksualne afere koja je zaintrigirala bh. javnost, a čiji je ona akter, prenose ''Nezavisne novine''.

Uz nju, "zvijezde" skandala su i njen bivši momak Aleksandar Vasiljević (27), te Mile Joksimović (27), koji su označeni kao njeni pomagači, kao i katolički sveštenik I.K, koji ih je tužio za iznudu oko 250.000 KM, te ucjenu snimcima seksa koji je imao sa Saškinom prijateljicom Danirom S.

Na sud su došli Kovačevićeva i Joksimović, koji su na slobodi, te Vasiljević, kojeg su sa lisicama na rukama dopratila dvojica policajaca jer je u pritvoru, dok se fratar nije pojavio pa ga je zapisničarka dva puta bezuspješno prozivala. Suđenje je, prema odluci sudije, bilo zatvoreno za javnost, ali su iz sudnice ipak procurili neki detalji poput toga da je fratar svoj izostanak pravdao navodno neuredno dostavljenim pozivom za sudsku raspravu.

IME MIJENJAJU PRED SELIDBU

Stotine građana Srpske godišnje promijeni ime dobijeno po rođenju, a najčešći razlog je usklađivanje dokumenata zbog grešaka u identitetu, dok nisu rijetkost ni oni koji se na ovaj korak odlučuju zbog selidbe u inostranstvo i prilagođavanja imena stranom jeziku.

Portparol Gradske uprave Banjaluka Milenko Šajić rekao je da je među razlozima za promjenu imena često jednostavnija upotreba u inostranstvu.

''Obično se mijenjaju imena koja imaju slova đ, ć, č, š, jer se teže izgovaraju na stranim jezicima. Tako se npr. mijenja Neđeljko u Nedjeljko ili Nađa u Nadja. Nekolicina zahtjeva povezana je i sa promjenom prezimena u vezi sa brakom jer nakon razvoda stanovnici uglavnom žele da vrate prezime koje su nosili prije braka'', naveo je Šajić i dodao da se matičarima ponekad jave i roditelji sa zahtjevom da promijene ime djeteta jer su se odlučili za neku drugu varijantu

Tagovi:

Ostale vijesti