Nova bolest "iks" pretnja za milione ljudi?

Autor:

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je na bolest koja bi mogla da odnese na milione života, a u ovom momentu još nije poznata i nazvana je "bolest iks".

0
A- A A+
virus, doktor, analiza, lekar, bolnica, laboratorija, ispitivanje, bolest, bakterija, zaraza, zarazno, bolesno, inficirano Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Svake godine SZO, čije je sedište u Ženevi, organizuje sastanak istaknutih naučnika da bi se utvrdila lista bolesti koje predstavljaju opasnost.

Prethodnih godina, na listu su stavljene bolesti kao što je lasa groznica, koja trenutno hara Nigerijom, i ebola od koje je umrlo više od 11.000 ljudi u zapadnoafričkim zemljama u periodu od 2013. do 2016. godine, podseća britanski "Telegraf".

Sada je na ovu listu dodata i deveta bolest, nazvana "bolest iks (x)".

Iako ne preciziraju o kojoj je bolesti reč, stručnjaci smatraju da je neophodno da budemo pripremljeni na masovnu zarazu. 

Naučnike zabrinjava činjenica što u stvari ne znaju šta je u pitanju, ali su sigurni da će do epidemije doći i strahuju da će nova bolest preći sa životinja na čoveka.

Podsećajući na sadašnja događanja u svetu, naučnici SZO ukazuju na opasnost od razvoja hemijskog oružja i ratovanja, ali i od veštački stvorenih smrtonosnih bolesti.

Ostale vijesti