Zaboravljeni recept iz 1939: KOBASICE OD DUNJA

Autor:

List "Vrbaske novine" u novembru 1939. godine objavio je tekst "Marmelada od dunja" u kojem se govori o prednostima marmelade. Pored džema i pekmeza od dunja, novine donose i recept za slatke kobasice od dunja! Pročitajte...

0
A- A A+

"Interesantno je videti voćne kobasice. Na prvi pogled svako će misliti da su to kobasice od mesa. Za tu svrhu valja nabaviti suha creva (koja se upotrebljavaju za kobasice od mesa) iz mesarske radnje, čija je cena 1 dinar, do 3 dinara po metru.

Creva dobro isprati i ocediti. Za to vreme uzeti dobro zrele dunje, iseći ih na kriške i odstraniti im čvrste delove, pa to prokuvati u malo vode. Kada dunje omekšaju, propasirati ih, pa zatim na svaki litar kaše dodati pola kilograma šećera i kuvati do gustine marmelade.

Zatim ovom marmeladom napuniti creva, pa na rastojanju od desetak santimetara izvezati creva kanapom, kako bi ove kobasice dobile lep izgled. Ovakve kobasice prosušiti na suncu ili rerni i čuvati do upotrebe", pišu "Vrbaske novine" u broju 1646, objavljenom 17. novembra 1939. godine.

Tagovi:

Ostale vijesti