MONDO BRIFING: Nasilje, kolači i Sinan Sakić

Autor:

Šta štampa štampa ovoga ponedjeljka, 12. marta 2018. godine, pročitajte...

MONDO BRIFING: Nasilje, kolači i Sinan Sakić Foto: Mondo

Hiljadu slučajeva porodičnog nasilja u RS godišnje

Prema podacima MUP-a RS, od 2013. do kraja 2016. godine u Srpskoj evidentirane su 43 žrtve nasilja u porodici sa smrtnom posljedicom, od kojih je 28 žena. Evidentira se u prosjeku nešto više od 1.000 slučajeva porodičnog nasilja, a u 90 odsto slučajeva žrtve su žene. Rekord je zabilježen 2014. godine, kada su prijavljena 1.243 počinioca nasilja u porodici, piše „EuroBlic“.

Sinanov pas ujeo pljačkaša

Porodična kuća pjevača Sinana Sakića opljačkana je samo dva dana nakon što se to isto dogodilo direktoru „Granda“ Saši Popoviću. Ipak, kamere na Sakićevoj kući snimile su sve, pa se on i njegova supruga Sabina nadaju da će počinioci biti uhvaćeni, piše „EuroBlic“. „Po onome što smo vidjeli, izgleda da je jednog od lopova ujeo pas koji je bio u dvorištu. Policija nam je rekla da su otisci odstali svuda po kući, strašno je to što se desilo“, kaže Sabina.

Vlast FBiH za kolače dala 200.000 KM

Služba za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH nabavila je prije nekoliko dana na osnovu javnog poziva kolače za potrebe federalnih institucija u ukupnoj vrijednosti od 198.900 maraka! Obavještenje o dodjeli ugovora sa najpovoljnijim ponuđačem navedeno je i na Portalu javnih nabavki BiH, piše „Dnevni Avaz“. U obavještenju stoju da je ovaj posao dodijeljen firmi MBA Centar iz Vogošće, a ugovor vrijedan 170.000 maraka bez PDV-a potpisan je 14. februara ove godine.

Pravnici i ekonomisti odoše u njegovatelje i molere

Među polaznicima programa za obrazovanje odraslih u Srpskoj nisu rijetki ni oni sa diplomom pravnika ili ekonomiste u ruci, a koji šansu za zaposlenje prepoznaju u prekvalifikaciji za njegovatelje, molere ili obućare, piše „Glas Srpske“. U ustanovama u kojima se sprovode programi za obrazovanje odraslih ističu da je među polaznicima najviše onih sa završenom osnovnom ili srednjom školom, ali da ni fakultetlije nisu rijetkost.

Sedmoro djece na liječenju u inostranstvu

Vršilac dužnosti direktora Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu Jasminka Vučković izjavila je da su do sada predati zahtjevi za liječenje sedmoro djece i da su svi odobreni. “Ukupno je bilo osam liječenja, jer je jedno dijete imalo potrebu za produženo liječenje”, rekla je Vučkovićeva za “Nezavisne novine”. Ona je navela da je jedan dio te djece već bio na liječenju u Srbiji, te da su ljekari iz Srbije predložili liječenje u inostranstvu, a kod jednog dijela djece radilo se o genetskim ispitivanjima, tako da odluka Komisije Fonda solidarnosti nije bila teška, jer su sva liječenja bila opravdana.

Tagovi:

Ostale vijesti