Una, Sana i Sava rastu, na snazi preventivne mjere

Autor:

Rijeke Sana u Prijedoru, Una u Novom Gradu i Sava u Gradišci mogle bi, prema prognozi hidrologa, dostići kotu vanredne odbrane od poplava od 14. do 18. marta zbog kiše i topljenja snijega, saopšteno je iz Uprave Civilne zaštite RS

1
A- A A+

Republička uprava Civilne zaštite na vrijeme je obavijestila lokalne zajednice i njihove službe zaštite i spasavanja koje prate situaciju preduzimajući neophodne aktivnosti.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, do 18. marta meteorološki uslovi na zapadu i sjeverozapadu Srpske mogu uzrokovati dalji rast vodostaja Sane, Une, Save i nešto manje Vrbasa.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je danas nakon sjednice opštinskog Štaba za vanredne situacije da još nema potrebe za uvođenje varednih mjera odbrane od poplava, ali da će biti uključeni svi segmenti zaštite kako ne bi došlo do ugrožavanja ljudi i imovine zbog visokog vodostaja rijeka Une i Sane.

"Na sastanku su dogovorene preventive mjere obezbjeđenja pijeska, nabavljene su vreće i najlon, u pripravnosti su građevinske mašine koje su neophodne u ovakvim situacijama, a, ukoliko bude potrebno, biće angažovani i radnici komunalnih preduzeća", rekao je on.

Drljača očekuje da neće biti daljeg značajnijeg rasta vodostaja i da će se situacija u narednom periodu smirivati.

U Novom Gradu od jutros su na snazi redovne mjere zaštite od poplava nakon što je vodostaj rijeke Une prešao 450 centimetara.

Vanredne mjere se proglašavaju kod vodostaja Une od 510 centimetara.

Vodostaj rijeke Une u 16.00 časova iznosio je 482 centimetara, za 21 centimetara više u odnosu na jutros, a rijeke Sane 510 što je porast od jutros za 20 centimetara.

U naselju Vidorija Una se izlila u nekoliko dvorišta.

Zbog izlivanja Sane obustavljen je saobraćaj na putu Urije-Šuća.

Od noći sa četvrtka na petak, 8. na 9. mart, zbog izlivanja Sane u Blagaju, u prekidu je saobraćaj na lokalnim putevima Blagaj-Radomirovac i Blagaj-Vitasovci.

Zbog odrona je obustavljen saobraćaj na regionalnom putu Novi Grad-Karan od 9. marta.

Ugroženi su putevi pored stočne pijace u Novom Gradu, u Dolini Japre u Suhači i u Jagodnjaku na pravcu prema Kršljama gdje je voda izašla na put, ali saobraćaj još nije obustavljen.

Ostale vijesti