Oglasio se Putin: Šta kaže o trovanju špijuna

Autor:

Britanija bi trebalo da ustanovi šta se dogodilo bivšem ruskom dvostrukom agentu Sergeju Skripalju pre nego što za njegovo trovanje optuži Rusiju, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

0
A- A A+


Na pitanje novinara BBC Stiva Rozenbera da li Rusija stoji iza trovanja, Putin je odgovorio: "Prvo to tamo da se razjasni, a onda možemo o tome da diskutujemo", prenele su agencije.

Prethodno je portparol britanske premijerke Tereze Mej rekao da će Britanija reagovati ukoliko se dokaže ko je odgovoran za napad na bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripala (66), koji je radio i u korist Velike Britanije, i njegove ćerke Julije (33), u gradu Salsberiju u Engleskoj.

I portparol Kremlja Dmitrij Peskov je odmah regaovao i rekao da trovanje Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji nije pitanje za rusku vladu, prenosi Rojters.

"Pomenuti ruski državljanin radio je za jednu od specijalnih službi Velike Britanije, to se dogodilo na teritoriji Velike Britanije i ni na koji način nije pitanje za Rusku Federaciju, odnosno ruskovodstvo Ruske Federacije", rekao je portparol ruskog predsednika.

Peskov je kazao i da nije čuo za optužbe britanskih političara o mogućoj umešanosti Rusije u ovaj napad.

Predsedavajući Komiteta za spoljne poslove britanskog parlamenta Tom Tjugendhet izjavio je da napad nervnim agensom na bivšeg ruskog špijuna u južnoj Engleskoj deluje kao pokušaj ubistva iza kojeg stoji država i očekuje da Moskva bude okrivljena.

Tjugendhet je, naime, za Bi-Bi-Si radio izjavio da trovanje bivšeg ruskog vojnog obaveštajca Sergeja Skripalja (66), koji je špijunirao u korist Velike Britanije, i njegove ćerke Julije (33), deluje "baš kao pokušaj ubistva iza kojeg stoji država".

Skripalu je pozlilo u zapadnoj Engleskoj nakon što je bio izložen nepoznatoj supstanci. kasnije je saopšteno da u supstanci ima tragova nervnog gasa.

Na klupi u tržnom centru u gradu Salisberiju je pronađen on, a u neposrednoj blizini i nejgova ćerka Julija.

Oboje su na lečenju.

Skripal je radio za rusku vojnu obaveštajnu službu GRU i otišao je u penziju 1999. godine. On je zatim radio za Ministarstvo spoljnih poslova do 2003. godine a kasnije je počeo da se bavi biznisom.

Skripal je posle hapšenja u Moskvi 2004. priznao da ga je 1995. regrutovala britanska obaveštajna služba, kao i da im je davao informacije o ruskim agentima u Evropi, a da je za uzvrat dobio naknadu od 100.000 američkih dolara.

Ostale vijesti