U Prijedoru i Dubici poplavljeno više od 100 kuća

Autor:

Vodostaj rijeke Sane u Prijedoru, u poslednja četiri časa stagnira i trenutno iznosi 454 centimetra, što je za 34 centimetra iznad kritične tačke.

0
A- A A+
ada, poplava, banjaluka Foto: Dušan Volaš, mondo.ba

  Zaplavljeno je stotinak kuća u naseljima Tukovi, Raškovac, Brezičani i Gomjenica. U Kostajnici je Una i dalje blago povećana, a u Ulici Ranka Šipke, zaplavljeno je 11 kuća. Zbog izlijevanja Une u prekidu je i saobraćaj na magistralnom putu Kozarska Dubica – Kostajnica, objavila je RTRS.

Vodostaji su malo povećani i u Kozarskoj Dubici. Zbog izlijevanja Une, ali i nadiranja podzemnih voda zaplavljeno je deset kuća u dubičkom naselju Špilja i selu Ševarlije, a zbog oštećenja u prekidu je i putna komnikacija Kozarska Dubica – Moštanica. U Novom Gradu vodostaji Une i Sane trenutno stagniraju.

Zbog izlijevanja Sane i dalje su neprohodni putni pravci Blagaj – Vitasovci, Blagaj – Radomirovac, Blagaj – Dvorna i Urije – Šuća.

U Kostajnici je noćas proglašeno vanredno stanje, jer je vodostaj rijeke Une prešao kritičnu granicu od 450 centimetara, a građani su upozoreni da materijalna dobra i stoku sklone na sigurno, rekao je Srni portparol opštine Aleksandar Pašić.

Prema njegovim riječima, vodostaj rijeke Une u Kostajnici i dalje raste i prema mjerenjima u 8.00 časova iznosi 455 centimetara, što je za jedan centimetar više u odnosu na vodostaj u 7.00 časova.

"U Ulici Ranka Šipke ugroženo je 11 stambenih objekata, svi su odbranjeni u toku noći, ali su pomoćni objekti polavljeni. Angažovali smo ljudstvo, mehanizaciju i pumpe za ispumpavanje vode, a u punjenju vreća pomagali su i volonteri", naveo je Pašić.

On je rekao da je u toku jučerašnjeg dana raspoređeno 1.500 vreća sa pijeskom oko kuća u ovom dijelu grada, a sinoć je iz Republičke uprave Civilne zaštite dopremljeno još 1.500 vreća, kojima su noćas branjeni najugroženiji stambeni objekti.

Pašić je dodao da su rječice Tavija i Bubnjarica u koritima i da se Strigova, koja je zaplavila jedan stambeni objekat u selu Mrakodol, povukla.

Magistralni put Kostajnica-Kozarska Dubica još je u funkciji, ali se saobraćaj odvija otežano. Zbog stalnog porasta vodostaja očekuje se da će ova saobraćajnica uskoro biti zatvorena.

Snabdijevanje električnom energijom i vodom je uredno, a škole i sve javne ustanove i preduzeća rade.

U Odsjeku civilne zaštite RTRS-u je rečeno širom da ohrabruje podatak da uzvodno od kritičnih tačaka, svi vodostaji stagniraju.

Ostale vijesti