Programer ubica i bolest zdrave hrane

Autor:

Pročitejte pregled štampe za utorak, 13. marta 2018. godine...

Programer ubica i bolest zdrave hrane Foto: Mondo.ba

Krvavi pir programera ubice

Vijest koja je juče odjeknula u regionu bila je o programeru Nebojši S. (30) iz Beograda koji je zbog otkaza ubio svog bivšeg direktora i ranio dvojicu bivših kolega, nakon čega se raznio bombom. Nebojša je dobio otkaz prije nekoliko dana u firmi "Privredni savetnik za informacione tehnologije", koja se bavi izradom softvera. Izrevoltiran, došao je u prostorije gdje je nekada radio i ubio jednog od direktora Branka K, kojem je pucao direktno u glavu, da bi zatim ranio Marko F. i još jednu osobu, dok je treći radnik skočio kroz prozor. Napadač je uspio da pobjegne sa lica mjesta, da bi kasnije u svom stanu aktivirao bombu, nakon čega je u bolnici podlegao povredama.

Medicinari u strahu od vakcina

Zdravstveni radnici u Srpskoj imaju priličan otpor prema vakcinaciji protiv hepatitisa B, zbog čega zdravstveni inspektori svake godine imaju pune ruke posla. Prošle godine je u ambulantama, bolnicama, domovima zdravlja i drugim objektima obavljeno više od 220 kontrola, a u oko 160 slučajeva utvrđeno je da radnici nisu bili vakcinisani protiv hepatitisa B, piše "EuroBlic".

Zasijala tri dunuma lavande

Nevresa Mehmedović iz Donje Kamenice kod Zvornika na tri dunuma zemlje zasadila je lavandu, piše "Dnevni Avaz". Kako kaže, radi se o vrlo ljekovitoj, traženoj, ali i veoma zhvalnoj kulturi od koje žive njena i još nekoliko porodica u ovom mjestu. "Vidjela sam da je to vrlo korisna biljka koja se može uzgajati i na našem području. Lavanda se ne koristi samo za sapune, šampone, eterična ulja, parfeme, ona je dobra i za čaj, jer smanjuje lupanje srca, grčeve u stomaku i crijevima. Dobra je i za živce, glavobolju, migrenu i kašalj", kaže Nevresa.

NASA nuklearkom nišani asteroid

Asteroid Bennu, prečnika od 500 metara koji kruži oko Sunca brzinom od 101.388 km/h mogao bi pogoditi Zemlju 2135. godine. NASA vjeruje da su za to vrlo male mogućnosti, ali i da uvijek postoji šansa da se u putanji nešto poremeti, pa stoga ne žele prepustiti stvar slučaju. Iz tog razloga pokrenut je projekat pod nazivom HAMMER (Asteroid Mitigation Mission for Emergency Response), kojeg vode NNSA, NASA i dva američka državna odjela iz Ministarstva energije. Oni žele da lansiraju letjelicu težine od 8,8 tona koju nazivaju "Impactor" i sa njom pogode ovaj asteroid, ili da koriste nuklearno oružje za odvraćanje ili uništavanje, piše Buzzfeed.

Bolesni od zdave hrane

Koncept "čiste prehrane" mogao bi napraviti više štete nego koristi jer se stvara mišljenje da je neka hrana dobra, a neka loša. Takav stav može imati negativne posljedice, pa čak dovesti i do razvoja poremećaja u prehrani koji se zove ortoreksija. Opisana kao "patološka opsesija prema biološki čistoj hrani", oni koji pate od ortoreksije često sebi postavljaju vrlo stroga pravila u ishrani i to postaje opsesija, piše "Dnevni avaz".

Zbog rata u Iraku BiH dobila vojsku

Da nije bilo rata u Iraku, Oružane snage BiH možda nikada ne bi bile formirane, zaključak je studije "Kako je rat u Iraku pomogao stabilizaciji BiH", koju je za londonski "The Conversation" napisao Eliot Šort, doktorand britanskog univerziteta "East Anglia". Šort na početku studije ističe da je sam Dejtonski sporazum, s ciljem da se što brže dođe do mira, mnogo elemenata ostavio nerazriješenim, a među njima je bilo i pitanje budućnosti oružanih formacija unutar BiH. Naveo je i citat Ričarda Holbruka, arhitekte Dejtonskog sporazuma, da je najveća mana Dejtona to što je ostavio dvije međusobno suprotstavljene oružane formacije u zemlji. Međutim, prema podacima do kojih je došao, SAD su krajem 2002. godine bile zabrinute izvoznim poslovima bijeljinskog "Orla" Iraku, koji je, prema ugovorima iz jugoslovenskog perioda, Iraku isporučivao oružje, prenose "Nezavisne novine".

Banjaluka: Za nove uniforme 45.630 KM

Grad Banjaluka planira ove godine da nabavi nove uniforme za komunalnu policiju i u budžetu grada za te namjene je predviđeno 45.630 KM, piše "Glas Srpske". Gradska uprava je nedavno objavila i tender za realizaciju te nabavke. Prema uslovim tendera kriterijum za dodjelu ugovora je najniže ponuđena cijene, a zainteresovane firme mogu svoje ponude slati do 19. marta.

Tagovi:

Ostale vijesti