Torta 'Pahuljica'

Autor:

Torta je jednostavna za pripremu... lagana, pjenasta, pahuljasta... savršenog ukusa, arome jaffa keksa.

0
A- A A+
mondo kuhinja, torta, slatko Foto: photofunia.com, mondo.ba

Sastojci:

Biskvit:

5 bjelanjaca

5 kašika šećera

5 kašika brašna

1/2 praška za pecivo

Krema:

500 ml mlijeka

5 žumanjaca

100 g šećera

1 vanilin šećer

50 gr čokolade za kuvanje

oko 200 g jaffa keksa

300 ml slatke pavlake

1 vrećica instant želatine fix

Dekoracija:

200 ml slatke pavlake ili šlag pjena

Priprema:

Umutiti bjelanjca sa šećerom, dodati brašno i prašak za pecivo. Smjesu izliti u kalup, obložen papirom za pečenje, pa peći na 200 C oko 30 minuta. Prokuhati 100 ml mlijeka i vanilin šećer. Pečen biskvit odvojiti od papira, izbockati pa preliti vrelim mlijekom. Ostaviti da se ohladi, piše Recepti.com.

400 ml mlijeka prokuhati. Umutiti žumanjca i šećer, pa preliti vrelim mlijekom. Vratiti na ringlu, pa prokuhati kremu miješajući svo vrijeme. Čim prokuha maknuti sa vatre. U toplu kremu umiksati želatinu fix. Posebno umutiti 300 ml slatke pavlake, pa sjediniti sa mlakom kremom. Ostaviti da se ohladi.

Čokoladu i jaffa keks naribati. Dodati u kremu, koja se potpuno ohladila, pa sve dobro sjediniti.

Na tacnu staviti biskvit, pa staviti ivicu kalupa za tortu, koju smo obložili folijom. Na biskvit staviti kremu, pa ostaviti u frižider na sat-dva, da se krema stegne.

Kad se krema stegne, skinuti ivice kalupa, pa cijelu tortu premazati umućenom slatkom pavlakom ili šlag pjenom ili šlag kremom, po ukusu. Dekorisati po želji, pa poslužiti.