Una stagnira, ali je i dalje iznad kritične tačke

Autor:

Vodostaj rijeke Une u Kostajnici stagnira, jer je i u 14 časova iznosio 454 centimetra, koliko je izmjereno u podne.

0
A- A A+

U Kostajnici je noćas, kada je Una dostigla kritičnu tačku od 450 centimetara, proglašeno vanredno stanje.

Stanovništvo je zvukom sirene upozoreno da skloni materijalna dobra i stoku na sigurno.

Načelnik opštine Kostajnica Drago Bundalo rekao je ranije Srni da je noć u ovoj opštini protekla u odbrani kuća od plavljenja rijeke Une u Ulici Ranka Šipke, gdje su pripadnici Civilne zaštite, kao i zaposleni u komunalnom preduzeću, vatrogasci i volonteri gradili i utvrđivali nasipe, odbranili kuće.

TRUBARAC: OČEKUJE SE STAGNACIJA I OPADANJE UNE

U opštini Kozarska Dubica u popodnevnim časovima očekuje se stagnacija, kao i opadanje vodostaja rijeke Une, rekao je šef Odsjeka civilne zaštite opštine Kozarska Dubica Đuro Trubarac.

On je naveo da je najteža situacija u Špilji, gdje je zaplavljeno 70-tak metara putne komunikacije, pomoćni objekti i dvorišta domaćinstava.

Trubarac je potvrdio da su još juče popodne postavljene brane na gradskom keju kako ne bi došlo do problema tokom noći, a da je Špilju dostavljeno 200 vreća sa pijeskom, kao i šljunak da građani mogu zaštiti svoja domaćinstva.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić obišao je danas gradski kej duž kojeg su još juče zatvoreni otvori na zaštitnom zidu.

"Pozivam građane da budu mirni, situacija je pod kontrolom, opštinski Štab za vanredne sitacije je u stalnom zasjedanju. Obezbijedili smo dovoljno vreća i pijeska, a za očekivati je da će se do večeras situacija smiriti", kaže Reljić.

Na obali rijeke Une sa građanima Kozarske Dubice danas je bio i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac, koji je ocijenio da u odnosu na 2014. godinu, Kozarska Dubica nije ugrožena.

"Jedan i drugi obodni kanal u Ravni ne prelivaju, kanal Binjačka, takođe, nije pun, kanali K1 i K2 imaju svoju svrhu, kao i sve ono što je do sada rekonstruisano", konstatovao je Banjac.

Ostale vijesti