Zbog fetiša jednog muškarca…

Autor:

… žene se porađaju ležeći, iako to nije ni najprirodniji ni najefikasniji položaj za rađanje bebe.

0
A- A A+

U poređenju sa drugim mogućnostima,porođaj u ležećem položaju je relativno nova praksa.

Nije problem samo u tome što je u poređenju sa porođajem u stojećem, klečećem položaju, ili porođajem kada žena sedi na specijalnoj stolici znatno manje efikasan, već je čudno što ga je u praksu uveo jedan muškarac. I to muškarac koji nije bio čak ni lekar… Bio je "samo" kralj. I, kao i svaki kralj, mogao je da zahteva šta god mu padne na um i da očekuje da mu se želja ispuni.

Kralja Luja XIV nije ni najmanje interesovalo što se porođaj u ležećem položaju često oduži, niti što se povećava rizik od mogućeg hitnog carskog reza zbog komplikacija koje mogu nastupiti… Kralj Francuske bio je zauzet čovek, vidite… Tokom svoje vladavine, pd 1643. do 1715. dobio je najmanje 22 dece, zakonite i nezakonite. I tako je imao prilike da se nagleda porođaja i porođaja… I u tome je uživao, navodno.

Ali, ovaj kralj imao je i neke sitne hirove, moglo mu se, pa je tako primetio da mu i ne predstavlja naročito zadovoljstvo da prisustvuje dolasku na svet svoje dece ukoliko njihove majke tokom porođaja sede na specijalnim stolicama, što je u to vreme bila uobičajena praksa, piše britanski "Miror".

Nije imao "dobar pogled" u tom slučaju.

"Luj XIV navodno je uživao u prizoru porođaja, i pošto nije bio zadovoljan onim što vidi ako se koristi stolica za porođaj, naložio je da se žene porađaju u ležećem položaju", piše profesor Loren Dandes u Američkom žurnalu javnog zdravlja.

Kada se u narodu pročulo šta monarh najviše voli i kako se dame sa dvora porađaju, i žene iz nižih klasa počele su da se porađaju ležeči… I eto.

Sve u svemu, za to što je danas najrasprostranjeniji tip porođaja ovaj koji nije baš i najprirodniji možemo da zahvalimo fetišu jednog muškarca, koji odavno nije među živima...

Ostale vijesti