Prvi put upotrebljena nova vatrogasna pumpa

Autor:

Prijedorski vatrogasci danas su prvi put upotrijebili veliku vatrogasnu pumpu holandskog proizvođača "Hajntras", koja u minutu može maksimalno da izbaci 20.000 litara vode.

0
A- A A+

Pumpa je korištena u naselju Gomjenica, gdje je ispumpavana voda koja je počela da ugrožava određeni broj domaćinstava zbog propuštanja nasipa rijeke Sane.

Starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor Nebojša Miljuš rekao je Srni da je na ovaj način dokazana opravdanost nabavke pumpe, vrijedne 400.000 KM, koju su prijedorski vatrogasci dobili, zahvaljujući Vatrogasnom savezu Republike Srpske.

"Pumpa je nabavljena prošle godine, a bila je neophodna jer Jedinica nije imala adekvatan odgovor na uklanjanje veće količine vode, pogotovo u naseljenim područjima", naveo je Miljuš.

On je istakao da je o upotrebi nove pumpe odlučeno u dogovoru sa civilnom zaštitom i na osnovu procjene da veća količina vode ugrožava domaćinstva i osnovnu školu u blizini, koja je stradala u poplavama 2014. godine i koja je kasnije obnovljena.

Posljednja tri dana, prijedorski vatrogasci, kaže Miljuš, nisu imali velikih intervencija, ali se one očekuju već sutra, kada počne povlačenje vode. Tada će biti potrebno ispumpavati vodu iz podruma i drugih objekata zahvaćenih poplavom.

Ostale vijesti