• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neusklađenost cijena na policama i na kasi

Autor SRNA

Generalni sekretar Udruženja za zaštitu potrošača "Reakcija" Slaviša Kajkut izjavio je Srni da su se prigovori kupaca prošle godine u velikoj mjeri odnosili na neusklađenost cijena na policama i na kasi.

 Neusklađenost cijena na policama i na kasi Izvor: Mondo/ Goran Sivački
Izvor: Mondo/ Goran Sivački

  Kajkut je rekao da nisu bili rijetki slučajevi da je jedna cijena pisala na polici, a na kasi se obračunavao i naplaćivao uvećani iznos.

On je, povodom 15. marta - Svjetskog dana zaštite potrošača, apelovao da kupci koriste svoja zakonska prava, informišu se o njima i na taj način se zaštite.

"Zato savjetujemo i ovom prilikom da potrošači postupe po prvom koraku u rješavanju potrošačkih prava - upisom u knjigu reklamacija kod trgovca, na osnovu čega je uprava trgovine dužna odgovoriti u roku od osam dana, kako to i propisuje Zakon o zaštiti prava potrošača Republike Srpske", rekao je Kajkut.

On je istakao da Udruženje tokom cijele godine evidentira prigovore, a osim neusklađenosti cijena, mnogo ih se odnosilo i na isporuku toplotne energije, te usluge telekomunikacionih operatera i javnog gradskog prevoza, i to najviše na račun i cijenu usluge.

"Informisanost potrošača o osnovnim pravima i koracima pri rješavanju potrošačkih prava je i obavezna za sve građane, tako da iz godine u godinu nastojimo što više potrošača informisati, savjetovati i edukovati različitim aktivnostima našeg udruženja, i to na javnim mjestima i u tržnim centrima", napomenuo je Kajkut.

Kajkut je podsjetio da su nosioci zaštite prava potrošača propisani Zakonom o zaštiti prava potrošača Srpske koji definiše da su to udruženja za zaštitu potrošača, Ministarstvo trgovine i turizma, nadležna republička tržišna inspekcija i ombudsman za zaštitu potrošača.

On je ocijenio da je komunikacija između njih na veoma visokom nivou, te da je posebno dobar odnos sa resornim ministarstvom koje je ranije prihvatilo prijedloge potrošača i ugradilo ih u zakon putem izmjena i dopuna.

Kajkut je najavio da će danas u Trebinju biti održana konferencija o zaštiti prava potrošača sa temom Svjetskog dana potrošača, a to je informisanost i edukacija potrošača - kupovina bijele tehnike i tehničkih aparata.

"Svjetski dan zaštite potrošača je veoma važan i služi i kao podsjetnik da se svake godine preispitamo gdje smo i dokle stigli sa usvajanjem i poštovanjem prava potrošača i šta sve još treba da uradimo da bi nam svima bilo bolje", smatra Kajkut.

Kajkut je naglasio da od samih potrošača zavisi koliko će se čuti njihov glas, a time i biti zaštićena njihova prava.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE