Bubreg, fascikla, Vukosavlje i Sunčev sistem

Autor:

Pročitajte MONDO BRIFING za srijedu, 14. marta 2018. godine...

Bubreg, fascikla, Vukosavlje i Sunčev sistem Foto: Mondo

Jubilej udruženja "Bubreg"

Članovi Udruženja "Bubreg" iz Brčkog obilježili su 10 godina postojanja i rada ovog udruženja. Bila je ovo prilika da progovore o uslovima u kojima žive i djeluju, te problemima sa kojima se bubrežni bolesnici u Brčkom suočavaju. U Distriktu je trenutno 76 dijaliznih pacijenata koji svaki drugi dan idu na dijalizu, međutim taj broj bi, prema riječima članova ovog udruženja, uskoro mogao biti i 100, piše "EuroBlic".

Za demografski slom zaslužna politika

"Najveći problem je izbor poslušničkog i u pravilu manje obrazovanog kadra koji nema snagu vođenja i odlučivanja u pojedinim resorima. Sve je podređeno politici, tako da obrazovanje i nauka dođu kao usputne djelatnosti. Pritom je stanovništvo i briga za njega po puno osnova u drugom planu... Cijelo područje je došlo u situaciju demografskog sloma. Sve je u osnovi devijacija apsolutnog političkog diktata nad svime, neuvažavanja stručnosti, dosad neviđene političke sebičnosti i sličnih faktora", kaže u intervjuu za "Glas Srpske" Stjepan Šterc, ugledni hrvatski profesor i demograf.

Odbornik gađao gradonačelnika fascikom

Sjednica Gradskog vijeća Zenica prekinuta je juče u popodnevnim satima zbog incidenta koji se dogodio tokom rasprave o komunalnim taksama i dodatnom oporezivanju privrednih subjekata, nakon što je odbornik Mesud Kaleštura (A-sda) fasciklom gađao gradonačelnika Fuada Kasumovića, piše "Dnevni Avaz". Sve je kulminirao kada je Kasumović za govornicom kazao kako je Kaleštura potpisao pismo koje su mu sastavili kladioničari. Nakon ovog incidenta predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Zenice je prekinuo sjednicu.

Galaksija i Sunčev sistem u Vukosavlju

U Vukosavlju je otvorena izložba fotografija "Galaksija i Sunčev sistem" Francuske astronomske asocijacije, koju je priredio astronom Ferid Ćehić iz Mrkonjić Grada, koji živi u Francuskoj. Izložba je namijenjena učenicima osnovnih i srednjih škola, a osim 32 panoa, na kojima se nalaze fotografije planeta Sunčevog sistema, galaksije Andromeda, komete i sugestivni panoi "Novi svjetovi", "Teško je biti sam" i "Nove granice", biće izložena i dva teleskopa, te dva Orarijuma – mehanički modeli Sunčevog sistema, odnosno model Sunca i Zemlje sa ekliptikom njihovih kretanja, piše portal GlasRegije.

Švedska izbacuje religije iz škola

Švedska Socijaldemokratska stranka je predložila novi zakon kojim bi stali na kraj nezavisnim vjerskim školama u ovoj sjevernoj zemlji. "Religijski uticaj više ne treba da ima svoj dom u školama Švedske. Religija ne doprinosi djeci obrazovanjem koje im je neophodno za budućnost i život u našoj zemlji", stoji u saopštenju ove stranke. Socijaldemokrati tvrde da je djeci potrebno obezbjediti kvalitetno obrazovanje bez obzira na njihovo porodično porijeklo, zemlju iz koje dolaze, pol ili religijsku pripadnost, pišu "Nezavisne novine".

Tagovi:

Ostale vijesti