SAD i Rusija najveći izvoznici oružja

Autor:

Globalna trgovina oružjem u posljednjih pet godina povećana je za deset odsto - najveći izviznik su SAD sa 34 odsto udjela u trgovini, a slijedi Rusija sa 22 odsto, navodi Institut za mirovne studije SIPRI iz Stokholma.

0
A- A A+

Poslije SAD i Rusije, na spisku izvoznika slijede Francuska, Njemačka i Kina, dok je Indija najveći uvoznik oružja.

Porast prodaje stručnjaci objašnjavaju najviše povećanom nabavkom oružja u Aziji, Okeaniji i na Bliskom istoku.

Izvještaj se odnosi na krupno oružje, poput raketnih sistema, aviona i tenkova, a ne obuhvata puške, pištolje i municiju.

SAD su povećale izvoz oružja za četvrtinu i izvoze ga u 98 država. Ugovore je najvećim dijelom zaključivala administracija bivšeg američkog predsjednika Baraka Obame.

U posljednjem petogodišnjem razdoblju ruski izvoz je opao za sedam odsto, ali ta zemlja i dalje zauzima drugo mjesto u svjetskoj trgovini krupnim oružjem.

Uprkos političkim raspravama na Zapadu o tome treba li izvoziti u zemlje koje su u ratu, SAD i evropske države ostaju glavni izvoznici za region pogođen sukobom.

Najveći uvoznik oružja ostaje Indija, koja je kupila 12 odsto ukupne količine.

SIPRI u analizi to objašnjava dugogodišnjim napetostima između Indije i Pakistana, odnosno Kine, te činjenicom da indijska vojna industrija i dalje nema mogućnosti da sama proizvede moderno oružje.

Drugi najveći uvoznik je Saudijska Arabija, koja je utrostručila nabavke, a slijede Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Kina. Pri tome je Kina smanjila uvoz za petinu jer proizvodi sve više domaćeg oružja.

Evropske države uvozile su 22 odsto manje naoružanja u posljednjih pet godina. Prema analizi stručnjaka, očekuje se novi porast uvoza zbog tenzija sa Rusijom, prenose vojni portali.

Ostale vijesti