"NE hidroelektranama na Vrbasu"

Povodom obilježavanja "Međunarodnog dana akcije za rijeke" na obali Vrbasa, ispod dvorane Obilićevo u Banjaluci, poručeno je “NE hidroelektranama na Vrbasu".

"NE hidroelektranama na Vrbasu" Foto: Mondo/Dušan Volaš

Banjalučki kajakaši i tridesetak drugih ljubitelja rijeka i prirode podržali su akciju Centra za životnu sredinu, a sve u cilju zaštite rijeka i ponovno uspostavljanje riječnih tokova.

Jelena Ivanić, aktivistkinja CZŽS, rekla je da Banjaluka nije jedina u borbi za rijeke već da se slične aktivnosti dešavaju u više gradova BiH.

"Koristimo ovu priliku da pokažemo da nismo jedinstveni u ovoj borbi i da se ovakve stvari dešavaju u čitavom svijetu. Ovo je jedno od prvih javnih okupljanja vezano za planove za izgradnju HE na Vrbasu. U zavisnosti kako se situacija bude razvijala sa koncesijom organizovaćemo nove skupove i dešavnja", rekla je Ivanićeva.

"Recimo NE hidroelektranama na Vrbasu"

Ona je podsjetila da su prije deset godina sa sličnim akcijama zaustavljeni planovi za izgradnju hidroelektrane na Vrbasu.

"Takođe smo imali i uspjehe kada smo zaustavili izgradnju hidroelektrane u Nacionalnom parku Sutjeska, na rijekama Hrčavka i Sutjeska", istakla je Ivanićeva.

Viktor Bijelić, potpredsjednik Centra za životnu sredinu poručio je da ovo udruženje neće dozvoliti da se na Vrbasu grade bilo kakve hidroelektrane.

Sloboda rijekama BiH!

"Vrbas jedna od rijetkih rijeka koja ima izuzetne mogućnosti za razvoj sportsko-rekreativnog turizma i činjenica je da Vrbas napaja grad Banjaluku i okolinu vodom. Bilo kakva gradnja na Vrbasu dovela bi u pitanje kvalitet vode rijeke, a samim tim i kvalitet vode za piće što bi se odrazilo poskupljenjem vode", rekao je Bijelić.

On je istakao da Vrbas pored izgradnje hidroelekterana ima i druge probleme kao što je pitanje prečišćavanja otpadnih voda.

"Smatramo da prema Zakonu o vodama i okvirnoj evropskoj direktivi svi gradovi treba da riješe taj problem. Poručujemo vlastima da se okrenu projektima koji će unaprijediti stanje, a ne ugroziti budućnost rijeke Vrbas i života koji zavise od ove rijeke", zaključio je Bijelić.

Ostale vijesti