• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Deleon o novoj ABA ligi: Ekonomija iznad sporta

Autor mondo.rs

Direktor Košarkaške lige Srbije kaže da je regionalna liga izglasanim promenama samo preuzela koncept Evrolige i da je sve to "deo globalnog paketa".

 Deleon o novoj ABA ligi: Ekonomija iznad sporta Izvor: MONDO/MARIO MILOJEVIĆ

Skupština ABA lige jtd u utorak je donela odluku da se to takmičenje ubuduće odvija po novom, piramidalnom konceptu, tako da se u Prvu ABA ligu ulazi samo iz Druge ABA lige, a ne više po plasmanu u nacionalnim prvenstvima.

"Manji" klubovi koji imaju ambiciju da se takmiče sa regionalnim velikanima poput Crvene zvezde, Budućnosti, Cedevite, Partizana i drugih, moraće prvo da se preko nacionalnih liga plasiraju u Drugu ABA ligu, a onda da postanu njeni šampioni.

Dakle, put od nacionalne do Prve ABA lige, ubuduće će trajati najmanje dve, umesto dosadašnje jedne sezone.

Na drugoj strani, od 12 timova koji u oktobru počnu takmičenje u elitnom regionalnom rangu, njih 10 biće tu i sledeće sezone, jedan će direktno ispasti u Drugu ABA ligu, a pretposlednji na tabeli igrati "baraž" za opstanak.

Evo kako je nastupajuće promene za "Sportski žurnal" prokomentarisao direktor Košarkaške lige Srbije Leon Deleon.

"Jasno je da u košarci prevladavaju ekonomski kriterijumi i da mogućnost ostvarivanja profita odlučujuće opredeljuje i sastav lige i sistem takmičenja. Klubovi sa ovih prostora su u teškoj materijalnoj situaciji i lako prihvataju rešenja koja donose više para, makar to u sportskom smislu i ne bilo najbolje i najlogičnije", izjavio je Deleon.

On vidi jasnu sličnost između buduće ABA lige i Evrolige, s tim da je regionalno takmičenje odlukom od utorka otišlo korak napred, pošto se u Evroligu i dalje može ući direktno iz nekih domaćih liga (ABA, VTB, Nemačka), a ne samo iz Evrokupa, kao drugog takmičenja u toj "vertikali".

"Najbogatijih i najtrofejnijih 11 klubova ima garantovano mesto na 10 godina, tako da klubovi iz mnogih zemalja nemaju mogućnost da se kroz nacionalno takmičenje plasiraju u Evroligu. Jedina mogućnost im je Evrokup. U sportskom smislu to nije dobro, interesantnije i pravednije je da svako može da ispadne i svako da uđe... Rešenje koje je donela ABA očito je deo globalnog paketa i načina razmišljanja, od NBA, preko Evrolige i Evrokupa. Jasno je zašto je to prihvatljivo članovima ABA, pa i našim klubovima".

Deleon je konstatovao da će i Superliga Srbije ovog proleća biti manje zanimljiva nego ranije.

Jer, sada je unapred poznato da će se Zvezda, Partizan, FMP i Mega u sezoni 2018/19 takmičiti u Prvoj ABA ligi, a mesto mogu da kroz Drugu ABA ligu obezbede Borac ili Vršac, ako narednog meseca budu trijumfovali na Fajnal foru u Čačku.

To bi značilo da će se svi ostali učesnici Superlige boriti za šesto i sedmo mesto, koja će donositi plasman u Drugu ABA ligu, ili u drugoj varijanti za peto i šesto mesto, ako Borac ili Vršac prethodno ne uđu u najviši rang osvajanjem ABA 2.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC