• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počast legendi Partizana u rodnoj Ivanjici (FOTO)

Autor mondo.ba

Na inicijativu navaijača Partizana danas je u Ivanjici otkrivena spomen-ploča legendarnom fudbaleru crno-belih Vladici Kovačeviću.

 Vladica-Kovacevic-Partizan-spomen-ploca-u-Ivanjcii Izvor: MN PRESS

Vladica Kovačević je, nesumnjivo, jedan od najboljih fudbalera koje je iznedrio Partizan.

Legendarni napadač, koji je preminuo jula 2016. godine, bio je član sjajne generacije Partizana, koja je igrala u finalu Kupa evropskih šampiona protiv Real Madrida 1966. godine u Briselu (1:2). Imao je nadimak "Poslovođa". 

U tom pohodu na finale, Kovačević je postigao tri gola, od kojih se izdvajaju dva gola protiv Sparte, u čuvenoj utakmici četvrtfinala. Ukupno, u svim svojim nastupima za Partizan u Kupu šampiona, Vladica Kovačević je postigao 11 golova.

U njegovu čast danas je u Ivanjici, u kojoj je rođen na Božić, 7. januara 1940. godine, otkrivena spomen-ploča, na inicijativu navijača Partizana iz tog kraja Srbije.

Otkrivanju spomen ploče na rodnoj kući u Ivanjici prisustvovali su čelnici Patizana, kao i predsednik ivanjičkog Javora Dragomir Lazović.



Kovačević je bio akter mnogih istorijskih utakmica Partizana, a takve su, svakako, bile one protiv praške Sparte u pomenutom Kupu evrpskih šampiona. Prvu utakmicu u Pragu, Partizan je protiv moćne Sparte bio ubedljivo poražen - 4:1.

Ali, najviše od svih u čudo verovao je Vladica Kovačević. 

"Kad smo se vraćali iz Čehoslovačke sedeo sam, sticajem okolnosti, pored predsednika kluba Vlade Dujića i kažem mu: 'Ma jok predsedniče, ne brinite, dobijamo mi ove u Beogradu. Imaju sporu odbranu'. On me gleda ispod oka, začuđeno ne veruje... Pred revanš dolazi novinar i pita sve nas za prognozu. Ja mu kažem: 'Biće 5:0 za nas'. On meni: 'Nemoj da me zezaš kaži ozbiljno'. Ja njemu: 'Ako hoćeš napiši tako, ako nećeš ne moraš'", prisetio se Kovačević u dokumentarnom filmu "Partizan 1966".

Mural posvećen generaciji Partizana koja je igrala u finalu Kupa evropskih šampiona protiv Real Madrida 1966. godine.
Izvor: MONDO/Predrag Vujić

Dodao je i da su navijači tada verovali u Partizan. 

"Prvi gol je lepo 'otvorio' utakmicu. Ekipa je gajila uverenje da može. Da li su svi verovali u 5:0 ili u nešto drugo, ali taj brzi gol nas je sve osokolio. Pa je Vaske (Velibor Vasović) dao drugi, pa ja treći i Hasanagić još dva".

Jedno od njegovih poslednjih pojavljivanja u javnosti bilo je 11. maja 2016. godine, dva m,eseca pred smrt, na svečanosti na kojoj je obeleženo 50 godina od utakmice protiv Real Madrida. 

Tada je iskoristio priliku da za govornicom poruči nešto svima u klubu: 

"Predlažem, volim i želim da ovaj klub bude bez trzavica, da bude jedinstven, klub u kojem se družimo, a ne da budemo razdvojeni, da razmišljamo da li da uđemo u klub ili, da razmišljamo da li ćemo videti bivšeg prijatelja ili sadašnjeg prijatelja", rekao je Kovačević i dobio je aplauz prisutnih.

Kovačević je aludirao na tadašnju situaciju u kojoj se dojučarešnji saradnici i prijatelji "gledaju preko nišana" pred vanrednu Skupštinu FK Partizan. Sa jedne strane su Ivan Ćurković i Žarko Zečević, a sa druge Nenad Bjeković, koji je okupio istomišljenike u grupaciju "Crno-bela familija".

Legendarni fudbaler Partizana nastavio je u istom tonu:

"Želim, ako može, da se nastavi onako kako se radilo, da se nastavio ozbiljno, u interesu Partizana, da se dovode igrači, stručni ljudi... Imali smo nekada mnogo jake trenere, koji su bili cenjeni širom Evrope. Da dovodimo proverene stručnjake, jer mladi stručnjaci nisu garancija za uspeh. Ne govorim protiv Ivana Tomića, on je dobar i sposoban dečko, ima viziju kako bi to trebalo da bude, ali sad da li ima mogućnosti... ja to ne mogu najbolje da procenim, jer ne idem na utakmice zbog bolesti".

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC