• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Murinjov potez koji je Montela surovo kaznio...

Autor mondo.rs

Kada je astal ostao nakrivljen samo na par umornih Matićevih nogu, sve što je trebalo uraditi je ušetati u livadu iz koje se jasno videlo četvrtfinale.

72. minut, 0:0 - Ben Jeder ulazi
74. minut, 0:1 - Ben Jeder daje gol
78. minut, 0:2 - Ben Jeder daje gol

"Posebno sam srećan zbog Višama Ben Jedera, koji je bio presudan igrač večeras, a koji je trpeo zbog nekih mojih odluka prethodnih nedelja", rekao je Vinćenco Montela, nakon što je jednim potezom pocepao papir zvani igra Mančester junajteda.

Da bismo bolje razumeli šta se dogodilo u tih 100-ak sekundi od izlaska već umornog Luisa Murijela, koji je pokušavao da se nađe u livadi iza Nemanje Matića, ali po pravilu naletao na Maruana Felainija, morali bismo da se vratimo desetak minuta unazad do prve izmene na revanš utakmici osmine finala Lige šampiona: Pol Pogba umesto Felainija.

Žoze Murinjo, bez obzira što je posle utakmice rekao da ovakve eliminacije kluba koji drugu sezonu predvodi sa klupe nisu novost (a, onda lepezu alibija upotpunio podsećanjem na mečeve u kojima je baš on izbacivao "đavole" iz Evrope), povukao je posle sat vremena igre potez koji mu se 14 minuta kasnije, poput bumeranga, obio o glavu.

Ulaskom sluđenog Pogbe, koji je bio jednako nesiguran sa i bez lopte, do izražaja je došla od 1. minuta užasno postavljena navala Junajteda skoncentrisana u malom krugu na centru igrališta u kom su se momci u crvenom neretko sudarali međusobno (prikaz 4 na prvoj slici).

Ne samo da su delovali bezopasno i providno u napadu, očekivajući da će im Antonio Valensija i Ešli Jang u providnom planu igre ponuditi bar jedan dobar centaršut, već su Džes Lingard, Markus Rašford i Aleksis Sančez uporno ostavljali svoje bekove bez pomoći i primoravali dvojicu visokih vezista da dodatno gube energiju krpljenjem rupa na bokovima.

***

/objašnjenje prve slike/

prikaz 1 - prostor koji su pokrile navale dva tima: Rašford, Lingard, Sančez, Lukaku + Felaini, odnosno Saravija, Vaskez, Korea, Murijel + Banega;

prikaz 2 - prostor koji su pokrili samo centralni vezni igrači: Matić i Felaini + Pogba, odnosno Banega i N'Zonzi;

prikaz 3 - prostor koji su branili Valensija i Jang uz pomoć Matića i Felainija (+ Pogba), odnosno prostor koji su opterećivali Merkado i Saravija, tj. Eskudero i Korea - uočite "rupu" na polovini Junajteda suprotno Matićevoj poziciji;

prikaz 4 - prosečne pozicije igrača iz startnih postava Junatjeda i Sevilje, koja otkriva sve loše u igri Murinjovog tima;

***

74. MINUT - 0:1


Kada je ovaj astal ostao nakrivljen samo na par Matićevih nogu, koje su u 56. sekundi 73. minuta utakmice zakasnije i izgubile duel sa Frankom Vaskezom (prikaz 2 na drugoj slici), srušio se i polupao sve što se na njemu nalazilo. Nudeći pomoć Valensiji na opterećenoj strani, što je bio posao maestralnog Anhela Koree, Matić je napustio svoju zonu, s tim da ovog puta iza nije bio njegov čupavi "blizanac" već samo pogled statičnog Pogbe zainteresovanog da sa centra igrališta odgleda kako će se završiti 4 na 4 minijatura kraj aut linije (prikaz 3 na drugoj slici).

Posle toga? Već je bilo kasno (prikaz 4 na drugoj slici).


Junajted je otvoren upravo na mestu koje je "Aeroplaninova" zamena trebalo da sleti: Pogbin čovek Pablo Saravija pojavio se u nebranjenom prostoru, Kris Smoling ostao ni tamo, ni 'vamo, a odmorni "Benyebut" iz prvog sprinta na utakmici lako rešio Erika Baija i pogodio za 0:1 dok je Murinjova zamena kaskala nekih 15-ak metara iza.

Dva minuta kasnije i sam Matić indolentno je pristao na taktičku grešku pogledom tražeći od Baija da preuzme Koreu (prikaz 1 na trećoj slici), koji je u situaciji 4 na 8 u kaznenom prostoru Junajteda ostavljen bez čuvara da galantno prosledi loptu na drugu stativu (prikaz 2 na trećoj slici). Tamo, ni uporni Jang - jedan od retkih koji je striktno pratio svog igrača - nije uspeo da spreči Ben Jedera da drugi put za manje od pet minuta kazni "đavole" za sve ono što Murinjovi timovi nikada nisu bili…

Neodgovorni, lenji, taktički loše postavljeni i nevoljni da pomognu saigraču.



Na žrebu za četvrtfinale koji će biti održan u petak, pored Sevilje pojavić se Real Madrid, Juventus, Mančester siti, Roma i Liverpul, a u sredu uveče saznaćemo poslednja dva imena kada budu odigrane utakmice Barselona - Čelsi (prvi meč 1:1) i Bešiktaš - Bajern (0:5).

Utoliko, treba reći da Montela jeste taktički porazio iskusnijeg i prestižnijeg od sebe, ali i da je utakmica odigrana u utorak uveče na "Old Trafordu" potvrdila da je ovaj Junajtedov tim loše treniran i loše vođen, da među igračima nema ni hemije, ni poverenja, a da pojedinci baš, baš nemaju samopouzdanja.

"Moj tim je bio izuzetan tokom obe utakmice i srećan sam u ovoj nezaboravnoj večeri", rekao je Montela, nakon što su se navijači Sevilje uplašili da impresivna igra na "Pichuanu", kada je samo David De Hea sačuvao goste surovog poraza, neće biti nagrađena prolazom u narednu rundu.



Taj strah možda jeste bio opravdan crnom tradicijom, jer Andalužani nikada ranije nisu pobedili na Ostrvu, možda jeste bio izazvan veličinom kluba kakav je Mančester junajted i brojnim slavnim pohodima ka titulama u prethodnih 25 godina, ali nikako onime što trenutno u fudbalskom smislu predstavljaju ova dva tima.

"Veoma sam srećan, bilo je sjajno veče. Svi znamo da nije lako igrati protiv Mančester Junajteda, posebno na Old Trafordu. Ne znam kako bih opisao kako se osećam, kao dete sam sanjao da pobeđujem velikane, kao što je Junajted, emocije naviru... Ušli smo u istoriju kluba", rekao je Ben Jeder.

Francuz tunišanskog porekla, majstor i futsala, priznao je da mu nije bilo lako što je bio na klupi za rezerve.

"Komplikovano je, ali to je život, kada si rezerva moraš da čekaš. Na kraju se strpljenje isplati, iako je teško", rekao je bivši fudbaler Tuluza i ujedno demantovao da postoje nesuglasice sa trenerom Montelom.

"Svi pričaju da postoje problemi između Montele i mene, ali ih nema. Veruje mi i ja mu vraćam na terenu. Samo ćutim i radim, trener je zadovoljan zbog toga. To je jedino važno", zaključio je snalažljivi napadač.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC