BiH ima prvu vjetroelektranu

Autor:

Danas je puštena u rad vjetroelektrana Mesihovina, prva u Bosni i Hercegovini i jedna od najvećih na prostoru jugoistočne Evrope.

0
A- A A+
struja, dalekovod Foto: MONDO/Predrag Vujić

  "Smještena je u središnjem dijelu Opštne Tomislavgrad, ima 22 vjetroagregata ukupno instalirane snage 50,6 MW i godišnje proizvodnje od oko 165,17 GWh. Uz prosječnu potrošnju domaćinstva od 6000 kilovat sati godišnje, VE Mesihovina može opskrbiti električnom energijom oko 27.500 kućanstava",kazao je ranije u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista generalni direktor Elektroprivrede HZ HB Marinko Giljam prenosi N1.

Podsjetio je da Elektroprivreda HZ HB 2004. godine pokrenula projekt "Analiza mogućnosti korištenja energije vjetra u proizvodnji električne energije u BiH" u okviru kojega su vršena mjerenja jačine vjetra na deset lokacija, od kojih su kao perspektivne odabrane tri, a prioritet je dan vjetroelektrani Mesihovina. 

Ukupna vrijednost investicije je oko 82 miliona evra od čega se najveći dio, 72 milijuna evra, odnosi na kredit Njemačke državne banke za razvoj (KfW), dodao je Gilja.

Ostale vijesti