• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH ima prvu vjetroelektranu

Autor mondo.ba

Danas je puštena u rad vjetroelektrana Mesihovina, prva u Bosni i Hercegovini i jedna od najvećih na prostoru jugoistočne Evrope.

 BiH ima prvu vjetroelektranu Izvor: MONDO/Predrag Vujić
Izvor: MONDO/Predrag Vujić

  "Smještena je u središnjem dijelu Opštne Tomislavgrad, ima 22 vjetroagregata ukupno instalirane snage 50,6 MW i godišnje proizvodnje od oko 165,17 GWh. Uz prosječnu potrošnju domaćinstva od 6000 kilovat sati godišnje, VE Mesihovina može opskrbiti električnom energijom oko 27.500 kućanstava",kazao je ranije u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista generalni direktor Elektroprivrede HZ HB Marinko Giljam prenosi N1.

Podsjetio je da Elektroprivreda HZ HB 2004. godine pokrenula projekt "Analiza mogućnosti korištenja energije vjetra u proizvodnji električne energije u BiH" u okviru kojega su vršena mjerenja jačine vjetra na deset lokacija, od kojih su kao perspektivne odabrane tri, a prioritet je dan vjetroelektrani Mesihovina. 

Ukupna vrijednost investicije je oko 82 miliona evra od čega se najveći dio, 72 milijuna evra, odnosi na kredit Njemačke državne banke za razvoj (KfW), dodao je Gilja.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE