Sana opada, u Kostajnici više nije vanredno

Autor:

Vodostaj rijeke Sane jutros iznosi 405 centimetara i za oko 20 centimetara je niži od jučerašnjeg, te se očekuje dalji pad s obzirom na smanjen priliv voda od topljenja snijega u slivnom području i nizak intenzitet padavina.

0
A- A A+

  Iz gradskog Odsjeka civilne zaštite saopšteno je da je sa područja zahvaćenog poplavom došlo do znatnog povlačenja plavnih voda i normalizacije stanja, ali da je još prisutno zadržavanje površinskih voda na zahvaćenim područjima.

"U dijelu naselja Tukovi prisutan je problem prodora i izlivanja vode iz kanalizacionog sistema koji ugrožava nekoliko stambenih objekata u Novosadskoj ulici", navodi se u saopštenju.

U zonama koje su bile zahvaćene poplavom, a u kojima je došlo do povlačenja plavnih voda, Odsjek civilne zaštite predlaže da se preduzmu mjere na čišćenju putnog pravaca Prijedor-Bišćani, kao i drugih pravaca koji su bili zahvaćeni poplavom radi potpune normalizacije prohodnosti.

"Potrebno je formirati komisije za procjenu štete na građevinskim objektima i u poljoprivredi na područjuma zahvaćenih poplavom i pristupiti sprovođenju mjera asanacije terena i otklanjanja posljedica u zonama koje su bile zahvaćene", navodi se u saopštenju.

U organizaciji Teritorijalne vatrogasne jedinice potrebno je prioritetno izvršiti ispumpavanje vode iz stambenih objekata i objekata javnih preduzeća i ustanova.

U opštini Kostajnica jutros su ukinute vanredne mjere odbrane od poplava, ali su na snazi ostale mjere pripravnosti, rečeno je Srni u ovoj opštini.

Načelnik opštine Drago Bundalo je na sastanku štaba Civilne zaštite donio odluku o ukidanju vanrednog stanja s obzirom na to da vodostaj Une pada i da se ova rijeka povlači iz dvorišta i pomoćnih objekata u Ulici Ranka Šipke, rekao je portparol opštine Kostajnica Aleksandar Pašić. 


Prema njegovim riječima, vodostaj Une danas je u 9.00 časova iznosio 422 centimetra što je za 32 centimetra manje nego juče u isto vrijeme.

On je dodao da će po povlačenju vode vatrogasne jedinice pristupiti pranju objekata i dvorišta, nakon čega će dezinfekciju izvršiti zaposleni Doma zdravlja Kostajnica.

Prema njegovim riječima, načelnik opštine je posjetio klizišta u Kostajnici, od kojih su dva mirovala, dok je u toku noći bilo aktivno klizište na putu u Mrakodolu koje se nalazi u blizini jednog stambenog objekta.

"Načelnik je naredio komunalnom preduzeću da ukloni stabla i zemlju sa puta. Opštinske službe uradile su stručnu procjenu za sanaciju klizišta i saniranje će biti započeto kada budu bezbjedni uslovi za radove", naveo je Pašić.

Vanredne mjere odbrane od poplava u opštini Kostajnica bile su na snazi od 12. marta.

Tagovi:

Ostale vijesti